fallback

Продажните цени на имотите в района на Атина с до 10% спад за шестмесечието

Понижението при имотите ново строителство е между 4 и 9%

16:26 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Продажните цени на жилищните имоти в региона Атика в централна Гърция, който обхваща и столицата Атина, са продължили своя спад и през първите шест месеца на годината, сочат данни на гръцки брокери.

Според резултатите за шестмесечието на агенцията за имоти Aspis Real Estate цените на имотите в региона са отчели спад, който в някои случаи достига до 10%.

Продажните цени са се понижили най-много при имотите старо строителство, при които спадът е между 6 и 10%. Малко по-малко е понижението при имотите ново строителство, които са поевтинели с между 4 и 9% за периода.

По думите на изпълнителния директор на компанията Даниил Псомиади на пазара на имоти все още няма раздвижване, като се наблюдава чувствително понижение в броя на покупките в сравнение с миналата година.

За да стане факт очакваното възстановяване на пазара, са необходими няколко условия, казва той. Сред тях са подобрение на общото доверие към пазара на имоти, ръст на наличния финансов ресурс, на разположение за сектора от съответните кредитни институции и нормализиране на икономическата обстановка.

Подобно пазара на имоти в много други държавни гръцкият също бе значително засегнат от глобалната рецесия.

Миналия месец от гръцката компания за имоти Propindex обявиха, че цените на имотите са отчели значителен спад от техния връх през периода на бума и сега са се върнали на нивата си от 2006 г.

Луксозните имоти също не останаха незасегнати, като в някои места продавачите трябваше да понижат цените с до 45%.

По мнението на някои специалисти обаче мащабът на спада не е чак толкова голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 08.09.22 г.
fallback