fallback

Условията за кредитиране на имоти в някои части на Европа се подобряват

Въпреки това общите условия за кредитиране остават сравнително непроменени

10:46 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Условията за кредитиране на имоти в някои страни в Континентална Европа отчитат подобрение.

Като пример се дават Германия, Холандия и Франция, за които от консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE) казват, че този сегмент от кредитния пазар е станал по-конкурентен през последните месеци.

Въпреки това общите условия за кредитиране са останали сравнително непроменени през второто тримесечие в сравнение с първото във всички по-големи европейски пазари.

“Въпреки че по-голямата част от кредиторите продължават да се концентрират върху своите съществуващи портфейли, много от банките сега активно целят да отпускат нови кредити, макар и много селективно и при определени условия”, коментира Натал Джостра, директор Дългово консултиране за Великобритания, Европа, Близкия Изток и Африка в CBRE.

“Въпреки това се оказва трудно да се намерят подходящите възможности поради настоящия недостиг на качествени продукти и поради инвестиционния пазар, който вече не разчита на дългово финансиране. В резултат на това започваме да виждаме банки на някои пазари, които предлагат по-конкурентни условия за кредитиране.”

През тримесечието бяха забелязани и някои регионални различия, до голяма степен в резултат на ефекта с държавния дълг в еврозоната.

Пазари като Франция, Германия, Холандия и Великобритания останаха до голяма степен незасегнати. За разлика от тях Испания и Италия отчетоха промяна в доверието, което е отражение на по-високия бюджетен дефицит и по-слабите фундаменти.

През второто тримесечие също така бе отчетена и забележима повишена активност в областта на финансирането на проекти за развитие на имоти, основно във Великобритания.

Причина за това бе подобрението на наемните пазари и значителна липса на предлагане, най-вече в Централен Лондон.

Предвид факта, че британският пазар води възстановяването в областта на бизнес имотите и изпреварва останалата част от Европа, някои кредитори започват да обмислят възможността за финансиране на спекулативни проекти. Подобни индикатори, макар и в по-малка степен, започват да се забелязват и във Франция, където някои местни банки започват да обмислят много селективно кредитиране на спекулативни проекти.

По данни на Jones Lang LaSalle (JLL), публикувани наскоро, банковото кредитиране за пазара на имоти във Великобритания е отчело най-големия си тримесечен поне от 1987 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 30.08.22 г.
fallback