fallback

Цените на строителните терeни на Острова с 20% годишен ръст до юни

Сега е подходящ момент за покупка на земя във Великобритания, но трябва да се подхожда предпазливо, съветват специалисти

16:28 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на строителните терени във Великобритания са нараснали средно с 20% за последните 12 месеца до юни, сочи доклад.

Интересът към покупка на земя е нараснал с 10% през второто тримесечие, изпреварвайки търсенето, което е нараснало като обем едва с 3% за периода, се казва в доклад на Knight Frank.

Въпреки тези позитивни данни обаче сигналите от пазара през юни като цяло не бяха толкова положителни поради някои регулаторни промени във връзка със строителния режим в страната.

По думите на Лиъм Бейли, директор Жилищно проучване в компанията, въпреки известни положителни сигнали относно пазара на земя между продавачи и купувачи остава значително разминаване, като вторите продължават да бъдат предпазливи във връзка с каквито и да било инвестиции в земя, които се възприемат като рискови.

„Смятаме, че пазарът на земя ще става все по-ограничен и в резултат на това неговото представяне ще бъде неравномерно“, коментира той.

„Със сигурност ще има локации в Лондон и на югоизток, където се очертава оптимистично бъдеще, но като цяло общият тренд ще остане обусловен от нервност, като компаниите ще продължат да наблюдават отблизо второстепенния пазар. По-конкретно смятаме, че северните градове ги очакват трудни времена, когато понижените обществени разходи ще започнат да се проявяват и да хвърлят сянка върху местните икономики на онези центрове, които са най-много засегнати“, добавя Бейли.

Също така според него предложените регулаторни промени ще доведат до „значителни смущения“ в практиките за дизайн и развитие на имоти, които и без това са изправени пред редица предизвикателства. В резултат на това може да се очаква спад в броя на молбите за разрешително за строеж.

По думите на Иън Марис, директор Жилищно развитие за Лондон в Knight Frank, през последните шест месеца се забелязва позитивна тенденция от страна на предприемачите, които се завръщат на пазара на земя.

Нашето послание към инвеститорите в земя е, че сега е подходящ момент за покупка, но въпреки това бихме ги предупредили срещу прекален оптимизъм, тъй като капиталовите и дълговите пазари няма да могат да подкрепят много агресивни планове, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
fallback