fallback

Румънски банки с ултиматум към компании за имоти да си изплатят кредитите

Две румънски банки си искат кредити за над 6 млн. евро от компании за имоти в затруднено положение

13:29 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Няколко румънски банки са поставили ултиматуми към израелски компании да си изплатят кредитите, които са получили за финансиране на проекти за имоти.

Alpha Bank и Bancpost са изпратили известия до компаниите относно кредити за над 6 млн. евро, които компаниите не могат да обслужват, тъй като са спрели изграждането и продажбите на апартаментите върху парцелите, закупени с отпуснатите средства, и нямат продажби, с които да покриват вноските си, пише специализираното издание ZF.

Компаниите Profit Building и New Horizon, които са обявили планове за изграждане на над 1000 апартамента в Румъния, трябва да върнат 1,5 млн. евро на Alpha Bank, като част от заем за близо 3 млн. евро, получен за покупката на терен в източната част на Румъния.

Компанията Intercolony Investments пък има заем от 5,2 млн. евро към Bancpost, чийто падеж настъпва сега.

„Това не е всеобща ситуация“, обясняват представители на Bancpost, цитирани от изданието.

„Компаниите за развитие на имоти, както всички други компании, изготвят бизнес планове в зависимост от редица параметри, които отчитат пазара и ситуацията на самата компания. Има ситуации, в които тези бизнес планове не могат да бъдат следвани според очакваното, за което има множество причини – както вътрешни, така и външни фактори. За предпочитане е доброволно споразумение. Въпреки това, когато ситуацията го изисква, може да се прибегне и до събиране [на вземанията] по съдебен ред“, обясняват същите представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 06.09.22 г.
fallback