fallback

Спад в свободните офиси в Москва вещае пазарен ръст

Усвояването на офис площи за първите шест месеца в руската столица е отчело двукратен ръст на годишна база

13:19 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Делът на незаетите офиси в Москва се понижи до 15% през второто тримесечие, сочи нов доклад.

Наред с търсенето на качествени офис площи спадът бележи и коренна промяна в ситуацията от последното тримесечие на 2009 г., когато делът беше 19,6%. Като цяло експертите тълкуват данните като обща тенденция към понижение на свободните площи и ръст на пазара, се казва в доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

“Спадът в свободните площи през второто тримесечие може определено да бъде признак на дългоочакваната тенденция към по-висока заетост и като цяло по-силен пазар”, коментира Андрей Постников, член на борда на директорите на компанията.

Той казва, че очакванията са, че след 2010 г. предлагането значително ще се понижи, докато усвояването ще продължи да се повишава.

Според данните за второто полугодие офис пазарът се подобрява по-бързо отколкото бе очаквано. Замразените офис проекти по време на икономическата рецесия се очакваше да доведат до ограничено предлагане едва през 2011 г., което щеше да причини спад в нивата на незаетост.

Основният фактор за сегашния спад е „внезапен ръст“ на търсенето, както от държавни, така и от частни корпорации от Русия и чужбина, обяснява Постников.

Усвояването през второто тримесечие достигна близо 407 хил. кв. м, с което общият обем за първите шест месеца станаха 719 хил. кв. м, или двукратен ръст в сравнение с миналата година.

Същевременно обемът на завършените нови площи се понижи с 69% на годишна база и достигна най-ниското ниво от 2004 г. насам.

Понижението доведе и до ръст в наемите, които в сегмента на площите клас А се повишиха с 10 до 15%. Ръстът при офисите клас В беше дори още по-голям и за някои локации и видове имоти достигаше до 20% в сравнение с първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 11.09.22 г.
fallback