fallback

Компания ще продава надежда на закъсали британци с имоти у нас

Нова услуга ще помага на затруднени собственици на ваканционни имоти да намерят приемлив изход от ситуацията

16:50 | 06.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Множество британци закупиха ваканционни имоти у нас преди кризата, в стремеж да си осигурят слънчево и евтино място за почивка. Някои от тях използваха големи ипотеки, за да финансират покупката на тези имоти. Заради кризата обаче цените на имотите се понижиха, а финансово състояние на някои от собствениците се влоши.

Изправени пред тези обстоятелства много купувачи обявиха имотите си за продан, но поради последвалия крах на пазара това стана много трудно или невъзможно.

Сега нова услуга, предложена от една британска консултантска компанията, може би предлага решение на проблемите на част от собствениците.

Понастоящем услугата се предлага на пазара в Кипър, но от компанията планират да я стартират в още някои държави, включително и в България, научи Investor.bg.

Началото на услугата е поставено от лондонски бизнесмен, собственик на имот в Кипър, който изпаднал в затруднение да обслужва ипотеката си. Той намерил оригинално решение, което накарало компанията Marcus James Recovery да обособи специална услуга за инвеститори в подобна ситуация.

Затруднено положение

През 2006 г. бившият PR специалист Тони Бакрър купил на зелено имот в Кипър за 120 хил. паунда, надявайки се, че ще може да постигне значителна възвръщаемост.

Вследствие на кризата обаче той се оказал в затруднено положение поради редица неблагоприятни обстоятелства – неочавано високи вноски по ипотеката, спад на наемния пазар при ваканционните имоти, понижение на собствените му приходи и липсата на търсене на имоти в Кипър.

Тогава той се консултирал със своя финансов съветник от Marcus James Group и заедно проектирали план, който го спасил от затруднението. Той продал жилището, заедно с оставащата част от ипотеката и всички разходи, свързани с тях, на друг инвеститор, при специални условия и договорки.

„Може да загубих плащането по първоначалната вноска от 24 хил. паунда, но облекчението, което почувствах като излязох от този истински кошмар, компенсираше с много повече тази финансова загуба“, обяснява Баркър.

Според PropertyWire стратегията се оказала толкова успешна, че компанията решила да я обособи като нов специализиран отдел, оглавяван от самия Баркър.

За Investor.bg той коментира, че е предвидено услугата да започне да се предлага за чуждестранните собственици на имоти и у нас. По негово мнение това може да се очаква да стане през следващите шест месеца.

Нов инвеститор

Според условията, затрудненият собственик на имота трябва да заплати на компанията такса от 495 паунда, в замяна на които да бъде намерен нов инвеститор за неговия имот. Ако в продължение на шест месеца компанията не може да си намери такъв собственик, той може да получи обратно 345 паунда от първоначалната такса.

Ако все пак се намери инвеститор, той поема всички разходи по имота за в бъдеще и получава правото за ползване на имота срещу еднократна такса от 5250 паунда.

По мнението на Баркър услугата е подходяща за купувачи с по-лоша кредитна история, за които обикновено е по-трудно да получат банково кредитиране. Наред с това те имат предимството, че могат да получат ипотека, без да плащат първоначална вноска или да търсят обезпечение.

Като гаранция за първоначалния собственик, в случай че новият спре да обслужва ипотеката, първият си запазва правото на собственост върху имота, докато новият инвеститор изплати дадена част от ипотеката. През това време последният може да разполага с имота, да го отдава под наем и т. н.

Ако впоследствие новият собственик желае да продаде имота, преди да е изплатил цялата ипотека, първият собственик има право да получи 20% дял от конкретно договорена цена и сумата, за която имотът бъде продаден.

Други локации

На по-късен етап компанията възнамерява да предложи услугата в Испания, както и други локации, които привличаха множество британски купувачи преди кризата, като Хърватска, Турция, Португалия и др.

Относно пазара у нас Баркър каза, че все още не е правил специални проучвания, но от различни източници има информация, че има множество потенциални потребители на новата услуга.

Той уточни, че условията ще бъдат адаптирани за всеки отделен пазар. Например ако българското законодателство не позволява тя да бъде предложена точно по начина, по който това е станало в Кипър, може например да се работи съвместно с банките кредитори, с които да се постигне споразумение между стария и новия собственик, или да се търсят други модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 10.09.22 г.
fallback