fallback

Очакват ръст на продажбите на проблемни имоти заради банковите реформи

В някои държави като Бразилия, Русия и Индия обаче броят на проблемните имоти на пазара намалява

11:50 | 05.08.10 г.

Продажбите на проблемни имоти се очаква да нараснат в идните 12 месеца заради промени в международните регулации, които вероятно ще повишат капиталовите разходи на банките за наличните бизнес имоти в балансите им, съобщиха от британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS), цитирани от Ройтерс.

Ръстът в продажбите на проблемни имоти леко се забави през второто тримесечие на годината, но се очаква да се влоши през третото тримесечие, прогнозират от (RICS) на базата на анкета сред членовете на института.

От RICS определят като проблемни (distressed) имотите, които имат заповед за принудително отнемане или се предлагат за продажба от кредитора и обикновено получават по-ниски цени от пазарната им стойност.

Три европейски държави – Португалия, Испания и Германия, са с по-лоши резулати през второто тримесечие, като там броят на проблемните имоти на пазара е нараснал по-бързо в сравнение с първото тримесечие.

„Въпреки „успешните” по общо мнение стрес тестове на европейските банки притесненията за здравето на европейската банкова система ще продължат да съществуват, карайки банките да намалят проблемните заеми”, коментира старши икономистът на RICS Оливър Джилмартин.

„Нещо повече, променящите се международни регулации вероятно ще започнат да повишават капиталовите разходи на банките за задържането на бизнес имоти в балансите им, което би могло да доведе до повече продажби в идната година.”

Анкетата на RICS сред 385 от членовете му в 25 държави през юни сочи, че те очакват ръстът на офертите за продажба на проблемни имоти през третото тримесечие да се ускори в 14 от държавите, спрямо 13 през второто.

Португалия и Ирландия се очаква да регистрират най-големите увеличения на продажбите на проблемни имоти, следвани от САЩ.

В осем от държавите се съобщава за спад на броя проблемни имоти, които излизат на пазара през второто тримесечие спрямо първото, като намалението е най-голямо в Бразилия, Русия и Индия.

Значително е нараснал интересът на специализирани фондове към инвестиции в проблемни имоти в Ирландия, САЩ, Русия и Унгария, сочи още проучването.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 11.09.22 г.
fallback