fallback

Бивш служител на Northern Rock отнесе глоба от 495 хил. долара

Дейвид Джоунс е и с отнети права да работи в банковия сектор във Великобритания заради манипулиране на информация

18:40 | 27.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият служител на национализираната британска банка Northern Rock Дейвид Джоунс отнесе глоба от 320 хил. лири (495 хил. долара) за манипулиране на данни и предоставяне на грешна информация за дълговете на финансовата институция.

Освен това Джоунс, който е третият глобен от британските власти служител на банката, е лишен от правото да работи в банковия сектор на Острова, предава marketwatch.

Солената санкция идва заради разкритие, че Джоунс е „позволил” в годишния отчет на Northern Rock за 2006 година да се появят грешни данни. След това той в продължение на близо година продължил да налага тези грешни данни както вътре в банката, така и пред регулаторните органи.

Ако данните не са били подменени, то е щяло да се стигне до увеличение на дълговете на банката с 50%, а принудителните отнемания са щели да бъдат с 300% повече, посочват британските регулатори.

Изводът от разследването е, че към края на 2006 година в отчетите не се е споменавало за 1 917 ипотеки, по които предстои отнемане на имотите. Те не са били записани при лошите кредити, което е подвело регулаторите за реалното състояние на финансовата институция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 31.08.22 г.
fallback