fallback

Може да дадат на концесия пристанище Силистра

Преди това предстоят предконцесионни анализи и разрешение от Министерски съвет

15:15 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

По-всяка вероятност ще се върви към концесиониране на пристанище Силистра, съобщи днес в парламента министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Процесът може да стартира, след като с решение на правителството от края на май пристанището отново станe публична държавна собственост и получи статут на обект с национално значение.

Министърът припомни, че с решение на предишното правителство от юни 2009 г. част от пристанището стана частна държавна собственост, която веднага беше прехвърлена на общината.

Оказало се е обаче, че оставащата за ползване от държавата част от кейовата стена не е достатъчна за дейностите, извършвани от МВР и митниците, а освен това общината няма достатъчно средства за поддържане на пристанищната инфраструктура. След като пристанището отново стана публична държавна собственост, то има право да ползва средства от европейските фондове по проекти за ремонти, допълни министър Цветков.

Той посочи, че предстои да започнат предконцесионни анализи, след което пристанище Силистра ще бъде предложено на правителството за одобрение да бъде дадено на концесия. Едва след това би могло да започне самата концесионна процедура.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
fallback