fallback

Капиталовите стойности на имотите в някои страни може още да падат

Това са пазари, които досега не са претърпели такава мащабна ценова корекция като Ирландия например, където стойностите се понижиха с над 50% от техния връх

11:25 | 15.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

На някои европейски пазари съществува потенциална опасност от последващи спадове в капиталовите стойности на имотите, предупреждават експерти.

Въпросните пазари не са отчели ценовите корекции както например във Великобритания, при която стойностите на бизнес имотите са се понижили с над 30%, а във Ирландия спадът е над 50% спрямо техния пик преди кризата.

Това е мнението на Майкъл Кийо, главен анализатор от инвестиционната компания Henderson Global Investors.

Сред страните, за които съществува риск от последващи спадове, се посочват Франция, Норвегия, Испания, Дания, Швеция, Холандия и др.

Според Кийо в момента инвеститорите могат да постигнат възвръщаемост от 8-10% от дадени видове имоти на някои пазари, но те трябва да разбират много добре тези пазари, за да бъдат успешни.

По думите му наемният ръст няма да е основният фактор, който ще движи възвръщаемостта в сектора на имотите през следващите четири години, въпреки че някои пазари може да донесат известен ръст.

Кийо обаче дава пример със стратегията на Henderson, която смята да се фокусира върху контролирано повишение на инвестициите през следващата година и половина. Миналата година компанията се концентрира върху придобиването на нискорискови първокласни активи на установените европейски пазари.

През първата половина на 2010 г. Henderson обърна поглед към ниско- и среднорискови активи в Европа, преди да се ориентира към по-стабилните, но малко изоставащи в корекцията пазари.

Кийо добавя, че компанията ще започне да обръща поглед и към някои от второстепенните активи на установените пазари, следвани от първокласни активи на някои от развиващите се пазари през втората половина на 2010 г. Компанията ще вземе предвид и по-високорискови активи през 2011 г., когато ще започне да излиза от онези сектори и пазари, които започват да прегряват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 12.09.22 г.
fallback