fallback

Инвеститорите в имоти в Западна Европа готови да поемат повече риск

По-голямото желание за инвестиции в Германия, Франция и Великобритания се тълкува като признак, че инвестиционната активност се завръща към нормалното си състояние

17:02 | 14.07.10 г.

Условията на инвестиционния пазар на имоти в Европа продължават да се подобряват през първите шест месеца на годината, особено в Германия, но също и във Франция и Великобритания, сочи последното проучване на инвестиционния климат на немската компания Union Investment, цитирано от PropertyEU. Проучването е реализирано от института за пазарни изследвания Ipsos и включва 185 ръководители на компании за имоти и инвестиционни компании в Германия, Франция и Великобритания.

По-голямото желание за инвестиции в сравнение с втората половина на 2009 г. означава, че обемите на сделките в Европа през 2010 г. се очаква да надхвърлят значително миналогодишните нива. Индексът на инвестиционния климат на Union Investment, който следи отношението и очакванията сред играчите от сектора на имотите в Европа с шестмесечни интервали, се е покачил до 67,5 пункта и приближава пиковата си стойност от 68,7 пункта, отбелязана през 2007 г.

„Общата възходяща тенденция се захранва от оптимизма на инвеститорите в Германия. В Париж и Лондон индексът за момента се задържа непроменен на високи нива“, казва Олаф Янсен, директор проучвания на пазара на имоти в компанията.

Настроенията относно инвестициите в имоти се повишават от 66,1 до 67,8 пункта в Германия, достигайки по-високо ниво в сравнение с другите две големи европейски икономики за първи път от есента на 2008 г. Индексът се понижава леко във Франция с 0,8 пункта до 67,5 пункта и с 1 пункт до 67,2 пункта във Великобритания.

„Възстановяването в Германия се оказва изненадващо силно. То отразява високо ниво на инвеститорско доверие в представянето на вътрешния пазар“, коментира Янсен. Мнозинството (58%) от анкетираните немски инвеститори очакват значителен ръст на инвестиционното търсене от чужбина в идните 12 месеца, а 63% от немските инвеститори очакват инвестиционния климат да продължи да се подобрява през същия период.

Според проучването 59% от френските инвеститори са по подобен начин оптимистично настроени за представянето на своя местен пазар. За разлика от тях обаче британските изразяват повече скептицизъм – едва 34% вярват, че инвестиционният климат на пазара на имоти на Острова ще продължи да се подобрява в краткосрочен план. 27% от британските инвеститори очакват той дори да се влоши. „Очакванията за негативни последствия от гръцката криза са силно изразени сред британските инвеститори“, посочва Янсен. 71% от тях очакват кризата в Гърция да повлияе на сегашните нива на сделки в Европа.

Като цяло значително по-голямото желание за инвестиции и в трите държави сочи, че инвестиционната активност се завръща към нормалното си състояние, казва Янсен. В сравнение с предходната година 63% от експертите в сектора на имотите казват, че инвестиционните обеми ще нараснат, докато по-малко от 10% от респондентите очакват да се понижат.

Възвръщаемостта става все по-важна при вземането на инвестиционните решения. 46% от участниците в проучването посочват възвръщаемостта като ключов мотив за инвестиция, в сравнение с 42%, които търсят сигурност и 10% - ликвидност. „Инвеститорите очевидно са склонни да увеличат риска в замяна на по-висока възвръщаемост. Това сочи устойчиво съживяване на европейските инвестиционни пазари“, отбелязва Янсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 13.09.22 г.
fallback