fallback

Близо 5 пъти е скочил броят на британските имоти на стойност над ₤1 млн.

Повишението от 2000 г. досега, а броят им достига близо 132 хил. имота

16:53 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

В момента във Великобритания има близо 132 хил. имота на стойност над 1 млн. паунда всеки, което е почти петкратно увеличение спрямо около 28 хил. имота през 2000 г. Около 78% от тези имоти са в Лондон, показва проучване.

За последното десетилетие броят на хората, собственици на жилища със стойност над 1 млн. паунда, е достигнал 100 хил. души. В резултат на кредитната криза обаче трима от всеки десет са се оказали извън списъка на притежателите на „имот за над милион“, се казва в доклад на Santander Mortgages.

Заради кризата стойността на над 40 хил. имота, или 29% от общия брой, се е понижила под 1 млн. паунда между 2008 и 2009 г. Въпреки това техният брой се е възстановил, като само през изминалата година броят на имотите с цена над 1 млн. паунда се е повишил с около 29 хил., с което този брой се е върнал на нивата в началото на 2008 г., когато бяха регистрирани 147 хил. такива имота.

Забележително е представянето на югоизточен Лондон, в който броят на милионерите, собственици на имоти е нараснал 23 пъти през последното десетилетие.

„За много от нас нашият дом е нашата крепост, а през последните години често гледаме на нашия дом и като на ключова инвестиция“, коментира Фил Клиф, директор Ипотеки в Santander.

„Независимо дали сте милионер от имоти, или не, бъдещите купувачи и тези, които преипотекират имота си, е нужно да гарантират, че ще получат изгодни условия за тяхната ипотека.“

Найджъл Люис, анализатор от PrimeLocation.com, отбелязва, че е изумително колко бързо имотите на стойност над 1 млн. паунда са се възстановили от тъмните дни на 2008 г., когато пазарът отчете значителни ценови понижения.

„Проучването показва, че броят на жилищата за 1 млн. паунда за продан се покачи значително през последната година, а броят на хората, които се интересуват от покупката им, също скочи с 20%, така че не е чудно, че пазарът на първокласни имоти се възстанови толкова бързо“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
fallback