fallback

Задава се недостиг на качествени офиси в някои райони в Европа

Засилената конкуренция на пазари като Уест Енд ще доведат до недостиг на качествено предлагане в скоро време

10:56 | 09.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Прогнозите на специалистите от края на миналата година, че кризата и настъпилата в резултат липса на нови проекти ще доведат до дефицит на качествено предлагане в някои сегменти на пазара на офиси, започват да се сбъдват.

Някои от най-големите пазари в Европа, към които има постоянен интерес от страна на наематели и инвеститори и в този смисъл са отчасти „изолирани“ от по-големи колебания на пазара, започват да показват повишена жизненост.

Един от тях е офис пазарът в Уест Енд в Лондон.

По мнението на експерти от консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W) качествените офис площи в този регион ще се намират все по-трудно, тъй като в момента редица наематели се конкурират в намирането на най- добрите имоти.

Активното търсене от всички сектори, силният спад в обема на наличността и недостигът на нови офиси, които се изграждат, водят до ръст в конкуренцията сред наемателите, които търсят сделки.

От януари досега в Уест Енд бе регистриран ръст от 50% в отдаването на големи площи до обем от 1,91 млн. кв. фута (177 хил. кв. м). Това заедно с обема, който в момента се предлага, е повече от половината от обема, отчетен за цялата 2009 г.

От компанията очакват отдадените площи до края на 2010 г. да са близо 3 млн. кв. фута в сравнение с 1,9 млн. кв. фута през 2009 г.

„Офис пазарът в Уест Енд промени тренда през втората половина на 2009 г., когато отдадените площи се повишиха“, коментира Гай Тейлър, директор Офис площи за Уест Енд в Cushman & Wakefield.

„С набирането на скорост на възстановяването се вижда, че наемите силно се покачват, а наличността се понижава много бързо. Ще видим много реновирани сгради, тъй като банките ще отказват да кредитират изграждането на нови офис проекти. С бързото преминаване на пазара към полза на наемодателите, корпоративните наематели трябва да действат бързо, за да си осигурят конкурентни сделки и добри пакети.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
fallback