fallback

Обявиха за продан най-големия масив земя в историята на пазара на Острова

Масивът с площ от 23 хил. акра е с право на ползване за период от 125 години, а началната цена е 11 млн. паунда

14:39 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британската водоснабдителна компания Severn Trent Water тази година се очаква да стартира продажбата на огромен масив земя в сърцето на Камбрийските планини в Уелс.

Масивът с площ от 23 хил. акра (93,1 кв. км) е с право на ползване за период от 125 години, а началната цена е 11 млн. паунда.

Земята включва 12 хил. акра земеделска земя, 5 хил. акра гориста местност, 12 ферми и 31 жилищни, бизнес и стопански сгради.

От Severn Trent Water решили да продадат имота, тъй като неговото управление е извън рамките на дейността на компанията за комунални услуги, пише FT.

Според консултантската компания Knight Frank, която е избрана да управлява процеса по продажба, това е най-големият единен масив от земя, който излиза на пазара в съвременната бизнес история.

„Никога досега имот от този мащаб не е излизал на свободния пазар в един масив, под един собственик, поне не в моя живот“, коментира Клив Хопкинс, директор Продажби на земеделски имоти в компанията.

„Очакваме интерес от широк спектър от източници. Много от тях несъмнено ще бъдат институционални и пенсионнни фондове, които търсят дългосрочни инвестиции. Може обаче и някой частен земевладелец или инвеститор да бъде привлечен от такъв разнообразен портфейл от имоти“, добавя той.

Продажбата е разделена на четири пакета, първият от които включва 12 хил. акра земеделска земя. Последният предвижда продажбата на сградите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
fallback