fallback

Над половината от офисите в Дубай може да останат празни догодина

Делът на незаетите площи в града вече е надхвърлил 38%

14:30 | 05.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Делът на незаетите офиси в Дубай може да надвиши 50% през следващата година, тъй като на пазара продължават да излизат нови проекти заради опасенията, че е малко вероятно секторът на бизнес имоти да се подобри в краткосрочен план.

През второто тримесечие на годината в Дубай са завършени над 2 млн. кв. фута (около 186 хил. кв. м) офис площи, като още 15 млн. кв. фута (около 1,4 млн. кв. м) се очаква да бъдат завършени през следващите шест месеца, сочи доклад на Jones Lang LaSalle (JLL).

Въпреки че отлаганията на проекти се очаква да доведат до ситуация, в която голяма част от тези площи няма да бъдат на разположение за наемателите през 2010 г., свръхпредлагането все още е значително. Делът на незаетите площи вече е надхвърлил 38%, като занапред се очаква още по-голям ръст.

Наемните нива се понижават с около 2% през второто тримесечие и с около 38% на годишна база. Понижението на средните наеми в сравнение с техния пик в средата на 2008 г. е между 45 и 60%.

„Въпреки че офис пазарът в Дубай вероятно ще отчете свръхпредлагане, все още има недостиг на висококачествено предлагане, за което говорят по-ниските дялове на незаети площи в централните градски части в сравнение с останалата част от града“, се казва в доклада.

Наред с това около 40 проекта са били включени в правителствена програма, която ще гарантира финансирането и довършването на избрани сградите.

Правителствени източници изтъкват, че първата фаза от програмата има за цел да повиши ликвидността на пазара и да подкрепи доверието в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:15 | 08.09.22 г.
fallback