fallback

Предвиждат ускорено възстановяване на строителния сектор в Лондон

Предвид ограниченията в разходите на публичния сектор ръстът ще дойде основно от частния сектор

10:24 | 05.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Строителният пазар в Лондон се очаква да се възстановява с ускорени темпове и да изпревари процеса на развитие на пазара в останалата част от страната през 2011 г., сочи доклад на EC Harris.

Цените на пазара в Лондон се очаква да се повишат през 2011 г., като ръстът ще се засили през 2012 и 2013 г. За разлика от столицата, цените в останалата част на страната вероятно ще продължат да спадат, като ръст се очаква едва в средата на 2012 г.

Предвид ограниченията в разходите на публичния сектор този ръст в Лондон ще бъде движен основно от частния сектор.

Според компанията строителните предприемачи вече се опитват да се възползват от ограниченото предлагане на офиси клас А и от очаквания ръст на стойностите на жилищните имоти, което ще доведе до тласък на развитието на целия сектор.

Наред с това редица фактори като скорошния ръст на цените на някои основни суровини, както и инфлационният натиск на производствените цени води до повишение от около 15-20% на година на строителните разходи. Въпреки че разходите за труд остават под негативен натиск, в световен мащаб търсенето на суровини и материали се повишава, особено в Китай и Индия.

Особен ръст се очаква за сектора на инфраструктурните проекти, който вероятно ще изпревари значително останалата част от индустрията с ръст от 11% тази година и 9% през 2011 г. Тези прогнози обаче бяха публикувани преди обявяването на ограниченията в публичния сектор, така че това повишение може да бъде по-малко, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 08.09.22 г.
fallback