fallback

Правят още две масирани проверки на морските плажове до края на лятото

Изпълнението на задълженията от страна на стопаните на плажовете е на по-високо ниво от миналото лято, отчитат от МРРБ

14:12 | 02.07.10 г.

До края на лятото ще има още две масирани проверки на морските плажове, предоставени на концесия или под наем, съобщи на пресконференция заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева, цитирана от БТА.

Проверките са междуведомствени и целта е да се контролира изпълнението на задълженията на стопаните на плажовете. Захариева посочи, че в момента също има проверки по плажовете.

По данни на министерството тази година изпълнението на задълженията от страна на стопаните на плажовете е на по-високо ниво от миналото лято. Броят на неохраняемите морски плажове също е намалял.

Към момента няма сигнали за ограничаване на достъпа до плажовете, постъпили са сигнали по отношение на свободната зона, което е сред акцентите на продължаващи проверки на комисии, посочи Милен Топалов, и.д. директор на дирекция "Концесии" в министерството. Той съобщи, че има сигнал за ограничаване на автомобилния достъп, но не и на туристи, които стигат пеш до плажа.

Общият брой на морските плажове е 209. Към момента действащи са 67 концесионни договора за морски плажове, 27 договора за отдаване под наем, отдадени от министерството и областните управители, а за 23 морски плажа има сключени договори от съответната община за обезпечаване на задължителните дейности по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

След осъществени търгове през тази година са сключени пет договора за отдаване под наем и предстои сключването на още три.

Общо 20 плажа не могат да се отдадат за стопанисване, защото достъпът до тях е затруднен или невъзможен.

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството от края на май тази година 77 плажа са обявени за неохраняеми. За 53 от неохраняемите плажове се организират търгове за отдаване под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:42 | 08.09.22 г.
fallback