fallback

Цените на апартаментите в Манхатън се стабилизират

Пазарът се завръща към нормални нива на продажби и инвентар, сочат анализи на най-големите агенции за имоти в Ню Йорк

17:07 | 01.07.10 г.

Цените на апартаментите в Манхатън остават без особени изменения през второто тримесечие на годината, като пазарът се завръща към нормални нива на продажби и инвентар, сочат публикувани днес анализи на най-големите агенции за имоти в Ню Йорк, цитирани от Ройтерс.

Средната цена на кв. фут се е понижила с 0,5% през второто тримесечие спрямо година по-рано до 1051 долара (11 313 долара на кв. метър), според данните на агенцията Prudential Douglas Elliman. Според анализа на друга голяма агенция – Corcoran, цената се е повишила с 1% на годишна база.

„Рано е да се говори за възстановяване, защото думата означава състоянието да се подобри. Когато говорят за възстановяване тук, хората всъщност имат предвид, че състоянието не се влошава“, коментира Джонатан Милър, който е автор на анализа на Elliman.

Медианните цени сочат малко по-положително развитие, като според проучване на информационния сайт за имоти StreetEasy.com се отчита увеличение от 2,6% спрямо година по-рано до 800 хил. долара. Elliman отчита ръст от 7,6% до 899 хил. долара.

Това поскъпване обаче отразява сравнение с миналата година, когато пазарът беше „анемичен“, коментира София Сонг от StreetEasy.com.

Също така средната площ на продадените апартаменти е нараснала с 9,7%, изчислява Милър, което означава, че сделките с по-големи и следователно по-скъпи апартаменти са формирали по-голям дял от продажбите.

Цените би трябвало да нараснат по-силно през второто тримесечие поради сезонни фактори, посочва още Сонг.

Психологическият ефект от данъчния кредит за купувачите на първи дом е подкрепил стабилността на цените, казва главният изпълнителен директор на Corcoran Пам Лийбман. Доходите на много купувачи на жилища в Манхатън надхвърлят ограничението от 125 хил. долара за получаване на кредита, но въпреки това той оказва влияние.

„(Кредитът) просто убеди много хора, че моментът е подходящ за покупка“, посочва тя.

Високият сегмент на пазара демонстрира неочаквана сила през второто тримесечие, посочва Лийбман. Цените на апартаментите с най-малко 3 спални са нараснали с 5% до средно 2,8 млн. долара.

Апартаментите с три спални са формирали 18% от продажбите това тримесечие в сравнение с 12% предходното и 12% година по-рано.

Като цяло не се очаква цените да нараснат през третото тримесечие, прогнозира Лийбман: „Може и да има леко покачване, но в този момент цените остават относително в застой.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 08.09.22 г.
fallback