fallback

Цените на земята в Япония с най-голям спад от 13 години

След пръсването на балона на пазара на имоти в страната в средата на 90-те години цените падаха години, а глобалната криза спря съживяването им

10:03 | 01.07.10 г.

Средната цена на земята в Япония е отбелязала спад от 8% за 2009 година, което е най-голямото понижение от повече от десетилетие, сочат данни на държавна агенция, цитирани от Ройтерс. Спадът се тълкува като признак, че пазарът на имоти в страната не се е съвзел от глобалната финансова криза.

Кризата от 2008 г. и последвалата рецесия в Япония пресушиха търсенето на жилища, докато ограниченото кредитиране е възпрепятствало предприемачите да привлекат пари и чуждестранните инвеститори са изтеглили фондовете си.

Това е втора поредна година на спад на цените на земята в национален мащаб, като средната цена възлиза на 126 хил. йени (1423 долара) на квадратен метър, след спад от 5,5% година по-рано, според проучването на Националната данъчна агенция, което покрива около 380 хил. строителни терена.

Миналогодишното понижение е най-голямото след отчетения през 1996 г. спад от 8,3%.

През миналата година цените на земята са паднали във всички 47 префектури в страната.

В Токио е отчетен най-големия спад от 11,3%, което е най-бързият темп на поевтиняване на земята там от 14 години. Цената на строителните терени в престижния търговски район на Токио Гинза се е сринала с 25,6% - най-голямото понижение от 16 години, въпреки че остава най-скъпото място в Япония с цена от 23,2 млн. йени на кв. м.

Цената на земята в Япония се понижава от години след пръсването на балона на пазара на имоти в страната в началото на 90-те години на миналия век, което остави огромни обеми от лоши заеми в банковия сектор.

Цените започнаха да се възстановяват чак в средата на десетилетието от 2000 до 2009 г., подпомогнати отчасти от чуждестранни инвеститори, които наляха пари в строителни проекти в големите градове. Съживяването обаче се оказа краткотрайно заради настъпването на глобалната финансова криза през 2008 г.

В района на Осака в Западна Япония земята е поевтиняла с 8,3% миналата година, докато в град Нагоя в централната част на страната и съседните райони понижението е 7,6%. В селските райони средният спад на цените на земята е 5,9%.

Данъчната агенция оценява цените на земята към 1 януари всяка година, за да изчисли данъците, придобити през годината. Цените, изчислявани от агенцията, възлизат на около 80% от публикуваните от министерството на земята през март. Според анализатори има тенденция данните на агенцията да изостават от реалните движения на цените на земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 10.09.22 г.
fallback