fallback

Жилищните цени в САЩ с 3,8% ръст през април на годишна база

В 11 от общо 20 града в индекса S&P/Case-Shiller се регистрира ръст на цените спрямо година по-рано

18:02 | 29.06.10 г.

Жилищните цени в 20 големи града в САЩ отбелязаха ръст през април на годишна база благодарение на данъчните облекчения, насочени към съживяване на сектора.

Индексът S&P/Case-Shiller за цените на имотите се повиши с 3,8% спрямо април 2009 г., което е най-големият ръст на годишна база от септември 2006 г. насам, съобщи Bloomberg. Ръстът надхвърля медианната прогноза на икономисти, анкетирани от агенцията.

Краят на данъчните кредити за купувачите на жилища, растящият брой принудително отнети имоти и високата безработица обаче представляват заплаха за стабилизацията на цените, започнала по-рано тази година.

“Приключихме с големия спад на цените”, коментира Омер Шариф, икономист в RBS Securities, преди излизането на данните. Въпреки това “цените паднаха толкова много спрямо пика, че не очакваме големи увеличения тази година. Тъй като данъчният кредит изтегли напред активността, продажбите ще намалеят в идните няколко месеца.”

Очакванията на анкетираните анализатори бяха индексът да нарасне с 3,4% след увеличение от 2,3% на годишна база през март, като оценките им варираха от 1,3% до 4,1%.

Индексът бележи ръст от 0,4% през април спрямо март след корекция спрямо сезонни фактори, а некоригиран се повишава с 0,8%.

В 11 от общо 20-те града в индекса се регистрира ръст на цените на годишна база. Начело е Сан Франциско с повишение от 18%, докато в Лас Вегас е отчетен най-големият спад спрямо година по-рано, като цените там са се понижили с 8,5%.

В сравнение с предходния месец в 18 от градовете цените нарастват без корекция спрямо сезонни фактори, като най-голямо е увеличението във Вашингтон (2,4%) и Сан Франциско (2,2%). Маями и Ню Йорк са единствените градове, където цените се понижават на месечна база.

Строителни компании като KB Home, Lennar Corp. и Toll Brothers Inc. отчитат спад на продажбите след края на програмата за данъчни кредити за купувачите на жилища. За да получат такъв, купувачите трябваше да подпишат договор до края на април и да финализират сделките до края на юни.

Сред анализаторите липсва консенсус относно бъдещето движение на жилищните цени в САЩ. Близо половината от общо 106 американски анализатори, участвали в проучване на MacroMarkets, публикувано на от 23 юни, очакват спад на цените през 2010 г., докато половината очакват или слабо изменение, или ръст на цените.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 25.08.22 г.
fallback