fallback

Жилищните сделки в Дубай скочиха с 50% през второто тримесечие

Общата стойност и броят на сделките обаче остават по-ниски в сравнение с година по-рано

10:24 | 29.06.10 г.

Стойността на сделките с жилищни имоти в Дубай е нараснала с 50% през второто тримесечие на 2010 г. спрямо първото, сочат данни на консултантската компания Jones Lang Lasalle.

Въпреки че броят на жилищните сделки също е нараснал с 49%, той остава с 35% по-нисък в сравнение с година по-рано, посочват от компанията в свой анализ, цитиран от Arabian Business.

Общата стойност на сделките също бележи понижение от 7% в сравнение с второто тримесечие на 2009 г.

От компанията отчитат още, че наемите на апартаменти са паднали с 4% през второто тримесечие спрямо предходното и с 10% на спрямо година по-рано, като най-големи намаления са регистрирани във високия сегмент. Наемите на вили са паднали по-силно – с 23% на годишна база и с 11% през последните три месеца.

Консултантите посочват, че въпреки че офертните цени са отстъпили леко спрямо първото тримесечие, постигнатите цени са нараснали с 1% до около 867 дирхама на кв. фут (около 2540 долара на кв. метър). Цените на апартаментите остават стабилни, докато тези на вилите са се покачили леко през последното тримесечие.

Въпреки това обаче, предвид очакванията общата жилищна наличност в Дубай да достигне 320 хил. единици до края на 2011 г., от компанията са на мнение, че цените няма да се възстановят напълно преди 2011 г. най-рано.

За разлика от офис сегмента, на жилищния пазар не се очаква да бъдат отменени или отложени големи проекти през останалата част на 2010 г., пише в доклада, според който около 14 хил. единици са били завършени досега тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
fallback