fallback

Ватиканът призна за възможни „грешки“ в управлението на имоти

В Италия тече разследване за корупция, което включва висш римокатолически кардинал

10:04 | 29.06.10 г.

Ватиканът призна за възможни „грешки“ в управлението от страна на църквата на активи от сектора на недвижимите имоти, реагирайки за първи път на разследване за корупция, което включва висш римокатолически кардинал, съобщи Bloomberg.

Разследването проверява дали кардинал Крешенцио Сепе е продал църковни имоти на бившия италиански министър на инфраструктурата Пиетро Лунарди на част от пазарната им стойност в замяна на субсидии, съобщиха италиански вестници, сред които и Corriere della Sera.

За периода от 2001 до 2006 г. Сепе е ръководил Конгрегацията за евангелизация на народите - орган на Ватикана, който контролира имотите на църквата на стойност 11 млрд. долара и финансира мисионерски дейности. Сепе, който днес е архиепископ на Неапол, заяви пред репортери на 21 юни, че „винаги е действал, ръководен от съвестта си, и само в интерес на църквата“. Той отрича всякакви злоупотреби.

„Управлението на подобно благосъстояние естествено е много трудна и сложна задача, която изисква консултации с експерти в сектора и като при всички финансови операции човек може да бъде изложен на грешки в оценката и колебания на международния пазар“, пише в изявление на сайта на Ватикана.

На 21 юни Ватиканът добави линк на сайта си, който описва процедурите, необходими за получаване на документи от архива на конгрегацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
fallback