fallback

Жилищните цени на Острова с първи месечен спад от повече от година

В Лондон цените на жилищата отчитат месечен ръст от 0,7% през май

16:58 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Жилищните цени в Англия и Уелс отчетоха месечен спад през май - първо понижение за повече от година, което подсказва, че ръстът, който изглеждаше толкова силен в края на 2009 г., вече може би се е изчерпал, пише FT.

Изданието цитира индекса на жилищните цени на поземления регистър във Великобритания, който включва само имоти, които са сменили собственика си поне веднъж от април 2000 г., според който средните цени на жилищата са се понижили с 0,2% през май спрямо април. Това е първият месечен спад на цените от март 2009 г., сочи индексът.

Въпросният индекс се счита за изоставащ индикатор, тъй като той отчита цените с до три месеца закъснение след сключването на сделката, докато по-популярните индекси в страната регистрират цените преди сключването на сделката. Въпреки това, тъй като индексът на поземления регистър е съставен от сключени на практика сделки, неговите резултати се считат за съществени, пише изданието.

„Както данните от поземления регистър, така и проучването на Hometrack от юни (което също показва забавяне на жилищните цени) добавят доказателства към нашето отдавнашно схващане, че за жилищните цени ще бъде много трудно да отчетат значителен ръст през следващите месеци“, казва Хауърд Арчър, икономист от IHS Global Insight.

„Активността на жилищния пазар остава значително под дългосрочните нива въпреки лекия ръст напоследък“, добавя той. „Икономическите фундаменти на висока безработица, все още понижаваща се целодневна заетост и нисък ръст на доходите са далеч от идеални.“

Според данните на индекса промените в цените не са еднакви за всички региони в страната, нито за всички видове жилища. Например въпреки средния спад, цените в Лондон се покачват с 0,7% през май от април, което бележи третия пореден месечен ръст.

Тези данни излизат наред с информация за забавяне в обема на отпуснатите ипотеки и увеличаване на обявените за продан имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:28 | 11.09.22 г.
fallback