fallback

Европа навлиза във „втората фаза“ от кризата на пазара на имоти

През второто полугодие страни като Испания и Италия ще усетят проблемите от мащабните ограничения в разходите, което ще засегне търговията, смятат експерти

12:43 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката и в частност пазарът на имоти в Европа се приближава към втората фаза от кризата, смятат специалисти.

„През първото тримесечие на годината хората смятаха, че кризата ще се разсее, но през последните няколко седмици става ясно, че проблемите няма да изчезнат“, коментира Дермот Чарлсън, директор Паневропейски оценки в Jones Lang LaSalle (JLL).

Той е на мнение, че през второто полугодие страни като Испания и Италия ще усетят проблемите от мащабните ограничения в разходите, които ще се отразят върху стойностите на имотите. Тези свои очаквания той определя като втората фаза от кризата.

Тези опасения се потвърждават и от Найджъл Робъртс, председател на борда на директорите на JLL за Европа, Близкия Изток и Африка.

„Общият ефект от ограничителните мерки е неизбежното забавяне по отношение на търсенето във всички сектори, както и ограничения ръст на БВП тази година. Той ще забави започналото плахо възстановяване“, смята той.

„Аз не споделях становището, че може да има „двоен спад“, но не смятам, че това може да бъде изключено сега. Ограничителните мерки ще отнемат много от капацитета на системата, докато тя се възстановява.“

По мнението на Майкъл Хадок, директор на CB Richard Ellis за Европа, Близкия Изток и Африка, някои видове търговски центрове ще бъдат най-потърпевши, тъй като въпросните мерки ще засегнат пряко потреблението.

Той смята, че първокласните търговски центрове, „където има както разнообразно, така и пълно предлагане на храни и облекла“, ще се справят доста добре. „Но търговски центрове с по-ограничено търговско предлагане са в по-голяма опасност“, предупреждава той.

Наред с това, тази ситуация може да не се отрази единствено върху търговските имоти и търговията. По мнението на Сотирис Цолакос, директор Европейски проучвания в Property Portfolio Research, цитирано от PropertyWeek, мерките на правителствата за ограничаване на разходите може да доведат до ситуация, в която в Европа не се усвояват нови площи тази година. Според него това може да стане, ако прогнозите за ръст в еврозоната се намалят дори с 0,5%.

„Бизнесите не могат да планират наемането на повече хора и повече площи, освен ако не виждат ясни сигнали, че икономиките се подобряват“, обяснява той. „Ние прогнозирахме около 400 хил. кв. м нетна абсорбция за Европа тази година, но това ще се промени, ако икономистите ревизират своите прогнози за ръст. Ръстът на наемите няма да се възстанови до 2012 г.“

Все още е прекалено рано да се правят по-конкретни прогнози за негативния ефект на мерките върху стойностите на имотите, но на пазара съществува очакване, че тази ситуация може да застраши някои страни като Италия от повторна рецесия. Според експерти през идните месеци стойностите на пазари като Испания, Италия, Гърция и Португалия може да започнат да се понижават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 08.09.22 г.
fallback