fallback

Фонд с четири мола у нас планира продажба на активи

Продажбата е част от стратегията на фонда, заложена при неговото създаване

12:18 | 28.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Инвестиционният фонд European Convergence Development Company plc (ECDC), който през април отвори пловдивския мол Galleria Plovdiv, смята да търси начини за продажба на активите, чието развитие е завършил през предходната година, казват от компанията.

Продажбата е част от стратегията на фонда, заложена при неговото създаване. Той има четири проекта за молове у нас – в Пловдив, Русе, Бургас и Сливен.

В съобщение до Лондонската борса от ECDC се казва, че през последната година компанията е завършила два значими обекта, от които единият е молът в Пловдив. Другият проект е офис сградата в Букурещ Cascade Euro Tower, която фондът придоби от Cascade Group в края на 2007 г.

През остатъка от 2010 г. ECDC планира да насочи вниманието си към опериране и търсене на изход от своите завършени активи, към завършване и отваряне на тези, които остават в процес на развитие, и към набелязване на последващи възможности за инвестиции, съобщават от фонда.

Според компанията в България вече се забелязват много ранни признаци, че спадът в икономиката може би вече е към своя край.

„Все още е много рано да се каже, че настъпва възстановяване, но някои макроикономически индикатори показваха леко подобрение през първото тримесечие на 2010 г.“, се казва в съобщението.

Подобно на останалата част от Централна и Източна Европа условията на пазара на имоти и в България останаха много затруднени през първата част на годината. Основните проблеми са все така влошеното инвестиционно доверие и силно ограниченото банково финансиране. Наемите и капиталовите стойности не се очаква да се възстановят значително преди края на 2011 г.

Относно четирите актива, които компанията притежава у нас, молът в Пловдив е отворен със значителен дял на незаетост. Благодарение на привличането на Carrefour и на сравнително успешния старт на продажбите през първите седмици след отварянето от компанията казват, че са успели да привлекат още няколко наемателя, в резултат на които заетите площи представляват 41% от общия обем на отдаваемата площ на центъра. От компанията се надяват до септември този дял да се повиши до 75%.

Във връзка с Mega Mall Rousse компанията отчита леко подобряване на условията на наемния пазар, въпреки че това не е довело до значителни увеличения на договорите за наем. Към момента делът на отдадените площи е около 20% от проекта, като за още 29% се водят преговори. Отварянето на проекта бе отложено за септември 2010 г.

Проектите в Бургас и Сливен засега са спрени в очакване на подобряване на пазарните условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:38 | 11.09.22 г.
fallback