fallback

Комисия ще решава за промяната на предназначението на земи

Промяната на предназначението на земи от 1-ва до 4-та категория за изграждане на енергийни обекти ще се допуска само когато земите са в територии, включени в Националния план за енергията от възобновяеми източници

11:48 | 25.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Промяната на предназначението на земите от първа до четвърта категория, на поливни земи, както и за целите на изграждане на енергийни обекти се поставя в компетентност на Комисията по земеделските земи предвид необходимостта от по-висока степен на защита и контрол. Това предвиждат обсъдените на първо четене днес изменения в Закона за опазване на земеделските земи.

Измененията са внесени от Министерски съвет и от народния представител Михаил Михайлов от "Синята коалиция".

Поради нарасналия инвестиционен интерес за изграждане на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), се предлага в състава на Комисията за земеделските земи да се включи и представител на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, е записано в предложението на правителството.

Въвежда се предвиденото ограничение за изграждането и разширението на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници върху земеделски земи от първа до четвърта категория или върху поливни земи с цел повишаване защитата на високопродуктивната земеделска земя.

Това ще се допуска, когато земите попадат в територии, определени със специализирани карти към Националния план за енергията от възобновяеми източници, приет от Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Законопроектът, внесен от депутата от "Синята коалиция" Михаил Михайлов, предлага промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за опазване на земеделските земи, с които се забранява промяна на предназначението на земеделски земи и разпоредителни сделки с тях в случай, че са придобити със замени преди 01.01.2010 г.

Според него е налице вероятност замените на земеделски земи от държавния поземлен фонд да бъдат обявени също за не регламентирана държавна помощ. Неговото предложение е направено с оглед избягване на тази възможност и ограничаване на евентуални загуби за България.

Дискусията по двата проекта ще продължи следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
fallback