fallback

Търговските паркове – все още предпочитан инвестиционен актив

Въпреки че някои търговски паркове не оправдават очакванията на купувачите, онези, на които се поставят реалистични цени, успяват да се продадат

11:34 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа се понижи значително през последните години поради ограниченото финансиране за сектора и паниката, която обзе инвеститорите в имоти, чиито стойности започнаха рязко да се понижават и в много случаи загубиха над 50% от нивата си преди 2007 г.

През последните месеци обаче тази тенденция започна да променя посоката си и на някои пазари в Западна Европа инвестиционната активност започна отново да се покачва.

Пазарът в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) последва този тренд. Наскоро бе обявено, че за първите пет месеца на 2010 г. инвестициите в региона са достигнали 1,5 млрд. евро, което е няколко пъти повече в сравнение със същия период миналата година.

В тази тенденция се очертават някои видове бизнес имоти, които се отличават с по-голяма атрактивност сред инвеститорите. Един такъв вид активи са търговските паркове.

По данни на PropertyWeek само във Великобритания в момента има търговски паркове на обща стойност над 200 млн. паунда, които са сменили собственика си или са били обявени за продажба тази седмица, показвайки голямата популярност на този сегмент.

Hammerson е придобил за близо 50 млн. паунда дял от 75% в Battery Retail Park в района на Бирмингам от пенсионния фонд TIAA-CREF.

Metric Property Investments пък е придобил парка Damolly Retail Park с площ от 150 хил. кв. м в Северна Ирландия за 28,4 млн. паунда от Corbo.

Въпреки опасенията, че в сегмента на търговските паркове може да се стигне до прегряване на цените, експертите смятат, че онези активи, които са ценообразувани „правилно“, са успели да бъдат продадени.

Въпреки някои модерни обекти, които не успяха да оправдаят очакванията на продавачите и не бяха продадени, търсенето за търговски паркове с разумни цени все още е голямо, коментира Джеймс Гълифорд от CB Richard Ellis (CBRE).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
fallback