fallback

Новата руска мечта – собствен дом извън блоковете

За да премести жителите си от блоковете в предградията, Русия купува земя и обединява усилия с предприемачите

11:02 | 25.06.10 г.

Около 77% от 142-милионното население на Русия живее „наблъскано“ в апартаменти в блокове, каза в реч преди две години руският президент Дмитрий Медведев. Днес правителството има план да ги „освободи“ оттам, натрупвайки над 10 млн. дка земя, която да се застрои с еднофамилни жилища, пише BusinessWeek.

„Наречете го руската мечта“, коментира Александър Брейвърман, който управлява Федералния фонд за подпомагане на развитието на жилищното строителство, създаден от Медведев. „Мисля, че можем да сбъднем тази мечта“.

Докато САЩ се борят с последствията от жилищния крах, някои икономисти преосмислят доколко политиките за подпомагане на жилищната собственост са правилни. Русия обаче не се притеснява за това. След посещение на новопостроен комплекс от сглобяеми къщи в предградията на Санкт Петербург през ноември миналата година премиерът Владимир Путин изрази надежди притежанието на жилища да вдъхнови руснаците „да имат повече бебета“.

Предприемачи, сред които Моспромстрой и Национальная жилищная корпорация, очакват да спечелят от предстоящия бум на жилищното строителство. Най-малко 14 млн. кв. метра жилища се очаква да бъдат в процес на строителство до следващата година върху земя, собственост на федералния фонд. Обемът ще нарасне до 20 млн. кв. м през 2012 г., или 30% от цялото жилищно строителство в Русия.

„Вярваме, че хората, които притежават собствен дом, алея за автомобил и кариера са напълно различни от тези, които нямат тези неща“, казва Брейвърман. „Човек, притежаващ нещо, което да защитава, е различен тип човек.“

За да убеди руснаците в предимствата на жилищната собственост, фондът планира маркетингова кампания, включваща билборди, телевизионна и печатна реклама.

„В САЩ през 60-те години първо се появи търсенето на жилища и правителството осигури останалото“, казва Надежда Косарева, президент на изследователския Институт за градска икономика в Москва. „В Русия правителството се опитва да спусне идеята отгоре.“

Една от пречките пред реализацията на плана на Медведев е недоразвитият пазар на жилищни заеми. Ипотеките са донякъде новост на пазара, като общото портфолио дължими жилищни заеми възлиза на едва 32,5 млрд. долара, по данни на централната банка. Лихвените нива са били средно 13,8% през първите четири месеца на годината. За да стимулира кредитирането, правителството планира да насочи 8 млрд. долара чрез федералната ипотечна агенция, която предлага субсидирани заеми с 11% лихва.

Нури Катц, главен изпълнителен директор на Century 21 Русия, се съмнява дали това ще е достатъчно: „Това е просто правило при имотите. Без широкоразпространена наличност на достъпни ипотеки, няма да има широкоразпространена наличност на достъпни жилища.“

Фондът, управляван от Брейвърман, продаде на търг правата за застрояването на 29 парцела земя в страната и планира да обяви на търг още 46 тази година. Държавни служители казват, че жилищата, построени по програмата, ще бъдат достъпни – на цени около 30 хил. рубли (по-малко от 1000 долара) на кв. метър. За сравнение, жилищните цени на вторичния пазар в Москва през май бяха средно 4406 долара/кв. м, по данни на местен индекс.

За да привлече предприемачите, правителството гарантира, че ще изкупи до 35% от построените жилища. „Опитваме се да ограничим рисковете за нашите имоти“, казва Брейвърман, „затова инвеститорите са заинтересовани“. Мостпромстой, която ремонтира много държавни сгради в столицата, е спечелила търгове за около 364 дка в близост до Москва през февруари, като е предложила да плати 44 млн. долара за петгодишен наем за изграждане на имотите. Брейвърман посочва, че е „абсолютно отворен“ да разреши участието на чуждестранни инвеститори в търговете, но досега няма такива.

Някои руски предприемачи са на мнение, че правителството трябва да поеме част от строителните разходи. Александър Лебедев, чиято Национальная жилищная корпорация има възможност да произвежда по 20 хил. сглобяеми жилища на година, казва, че иска да направи продукта си достъпен, но „не може да го направи сам“. По този въпрос Брейвърман е категоричен: „Нашата основна позиция е, че ние не строим.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 24.08.22 г.
fallback