fallback

Disney ще строи луксозни жилища

Компанията предприема рискован ход с цени във високия сегмент на един от най-засегнатите от кризата пазари в САЩ

15:56 | 24.06.10 г.

Медийният и развлекателен гигант Walt Disney Co. разкри планове да изгради луксозен жилищен комплекс във Флорида в близост до курорта си от увеселителни паркове Walt Disney World Resort до Орландо.

Това е първата активност на компанията в жилищния сектор от повече от десетилетие и е рискован ход, коментира Wall Street Journal.

Disney ще предлага жилищата на цени между 1,5 млн. и 8 млн. долара в щат, в който делът на отнетите имоти заради просрочени ипотеки остава сред най-високите в страната. В Орландо, където брокерите казват, че жилищните цени са паднали с между 50% и 60% от пика си, имотите на Disney ще се наредят близо до най-горния сегмент на пазара. По данни на Realtor.com средната цена на новите оферти в Орландо и района тази година е малко над 243 хил. долара.

От Disney обаче вярват, че пазарът на луксозни жилища се възстановява.

Проектът - Golden Oak, ще заема площ от близо 4 хил. дка и се предвижда в завършен вид да включва 450 жилища и хотел от веригата Four Seasons с 445 стаи. Планирани са също паркове и пешеходни алеи.

Проектът ще тества пазара дали курортът на Walt Disney е достатъчно привлекателен за заможните купувачи, че да купят имот тук вместо в други семейни курорти. Първоначално обаче тестът обаче ще е ограничен – тази година ще се предложат за продажба по-малко от 30 парцела, като първите жилища трябва да са готови през 2011 г. Срокът и мащабът на втория етап, който може да предлага напълно построени жилища, остават неопределени.

За продажба ще се предлагат парцели с площ между 1 и 3 дка. Въпреки че купувачите ще могат да наемат свои архитекти, Disney ще определя строителите, строителните материали и ще предлага определен набор от архитектурни стилове, одобрени от компанията (повече за тях – в галерията).

Първият жилищен проект на компанията - Celebration, се намира в близост до увеселителните паркове в Орландо и през 90-те години на миналия век се дава за пример за нов модел за живот в малък град. Предимно пешеходен, комплексът предлага различни категории имоти, като наемите на апартамент са около 600 долара на месец, цените на еднофамилните къщи започват от 185 хил. долара и стигат до 4 млн. долара.

Връзката с Disney обаче не предпази Celebration от кризата. Медианната цена на жилищата в градчето към април е 191 500 долара, според сайта Zillow.com, което е спад от близо 60% спрямо пика преди четири години.

Изграждането на Golden Oak ще отнеме между 8 и 10 години, според Disney. От компанията отказват да разкрият инвестицията си в проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:40 | 06.09.22 г.
fallback