fallback

Под наем за фестивала

Собственици на имоти в близост до летните фестивали във Великобритания отдават стаи, места за паркиране или дори цялата си къща

13:46 | 22.06.10 г.

Кейт и Анди Люис са едни от десетките хиляди, които ще живеят на палатка по време на фестивала Гластънбъри във Великобритания. Има обаче една особеност – палатката ще бъде в собствената им градина в близост до оградата на фестивала, а къщата им се отдава под наем. Това е така, защото фермата им се намира в Пилтън, непосредствено до Уърти Фарм, където се провежда четиридневният фестивал, започващ в сряда, пише Telegraph.

„Тук е голяма суматоха. Толкова сме близо, че обикновено се чува музиката. Всички съседи получават безплатни билети и ходим всеки ден. Когато се върнем, музиката се чува отдалече, но не пречи да се спи“, обяснява Кейт, която управлява ферма за прасета.

По време на фестивала обаче не прасетата, а къщата им носи печалба. Кейт и Анди се местят в едно от полетата си и отдават под наем фермата.

„Предложиха ни 5 хил. паунда за седмицата на фестивала, но тази година я даваме на приятели. В миналото сме я давали под наем на журналисти, които искат да си напишат материала и да се наспят след концертите“, допълва тя.

Някои от съседите на Кейт се изнасят по време на събитието, докато други отдават отделни стаи. Някои отдават дори алеята пред гаража си или продават напитки на феновете, които се редят на опашки да влязат в Уърти Фарм.

Да слушаш безплатно концертите и да получиш стабилен наем за една седмица звучи идеално. Какво обаче е влиянието на близостта до музикален фестивал при евентуална продажба на имота?

“Някои купувачи имат известни опасения, но са много повече хората, които го възприемат като предимство. Събитие като Гластънбъри, в красиво място в провинцията, заобиколено от селца, в които има търсене, няма отрицателно влияние върху цените“, посочва Аманда Ейк от агенцията Stacks Property Search.

“Собствениците могат да отдават стаи или цялата къща, или да отдават градини и полета за каравани, палатки или паркинг. Има такива, които са купили конкретно с намерението да спечелят от фестивала, като предлагат настаняване със закуска за изпълнителите, дават под наем каравани, хеликоптери или предлагат таксиметрови услуги“, обяснява тя.

Фестивалната лудост далеч не е ограничена само до рок музиката.

Оперният фестивал Глайндборн, който продължава цяло лято до края на август, се провежда близо до градчето Люис в Източен Съсекс. Много собственици на имоти там организират пикници в градините си и слушат музиката оттам или отдават под наем имотите си на изпълнители и организатори.

Брокери на имоти казват, че големите събития имат все по-голямо значение при продажбите на жилища в близост до тях.

Съветът на експерти към собствениците на имоти в близост до фестивали, които искат да отдадат под наем стаи или паркомясто, е да се свържат с агенция или поне да се сдобият с официален договор, за да са уредени от самото начало всякакви въпроси, които може да възникнат, като цена, почистване, щети и шум. Брокерите подчертават, че това е начин да се предпази имота и да се получи максимална печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 08.09.22 г.
fallback