fallback

Близо 2 млн. лв. спестени общо от данъчната отстъпка при ипотечен кредит

Общо 5112 семейства са се възползвали от възможността да ползват данъчното облекчение за плащаните от тях ипотечни кредити

12:10 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 5112 семейства са се възползвали от възможността да ползват данъчното облекчение за плащаните от тях ипотечни кредити, показват данните от обработените до момента декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2009 г.

Общият размер на данъка върху доходите, който семействата са спестили, е 1,8 млн. лв., се посочва в съобщението на Националната агенция за приходите (НАП). Средно всяко семейство е получило обратно по около 360 лв.

През тази година за първи път бе дадена възможност да се спести от данъци заради изплащането на ипотечен кредит. Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище.

Ползването на облекчението става с подаване на годишна данъчна декларация в НАП. Срокът за подаване на декларацията беше до 30 април.

През 2011 г. копията от документите, които ще се прилагат към декларацията за ползване на данъчно облекчение по тази линия, ще са значително по-малко, а редът за ползването на му ще бъде опростен, посочват от НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 23.08.22 г.
fallback