fallback

Задават се повече IPO-та на компании за бизнес имоти в САЩ

В Щатите има проекти за около 12 първични публични предлагания на инвестиционни тръстове за недвижими имоти

12:40 | 21.06.10 г.

Повече американски компании за бизнес имоти вероятно ще се опитат да станат публични в идните месеци в търсене на средства за рефинансиране на ипотечни заеми за милиарди долари, останали от годините на бума, пише Ройтерс.

От Deutsche Bank прогнозират, че през следващите четири години в САЩ ще трябва да бъдат рефинансирани заеми за бизнес имоти на обща стойност около 1,24 трлн. долара – 1,02 трлн. долара, собственост на банките и 221,5 млрд. долара, групирани в облигации, известни като ценни книжа, гарантирани с бизнес имоти (CMBS).

Много кредитори имат малък капацитет за рефинансиране или за нови инвестиции в тези ипотеки.

По данни от проучване на Thomson Reuters в Щатите има проекти за около 12 първични публични предлагания (IPO) на инвестиционни тръстове за недвижими имоти.

След последния голям спад на пазара, започнал около 1990 г., 108 компании за имоти в САЩ са станали публични в рамките на следващите шест години, сочат данни на Националната асоциация на инвестиционните тръстове за недвижими имоти, докато при сегашната криза, започнала в края на 2007 г., едва 8 са провели IPO-та.

Голяма причина за недостига на първични публични предлагания досега е, че собствеността на компаниите за имоти и структурата на техните дългове са много по-сложни днес в сравнение с 90-те години на миналия век, когато много фирми са били семеен бизнес, който е получавал заеми от банка.

Днес бизнес имотите често са собственост на фондове, които са собственост на институционални инвеститори и се управляват от трети страни.

„Това не е като да натиснеш едно копче и да станеш публична компания“, коментира Мартин Чико, старши мениджър в инвестиционната банка Evercore Partners.

Джеймс Костър, президент „Капиталови пазари“ в консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), е на мнение, че може да изминат още няколко месеца, преди компаниите да натрупат достатъчно увереност да излязат на пазара.

Друга причина за бавното развитие е, че кредитополучателите все още не са изпитали спешен натиск да привлекат повече капитал, защото регулаторите разрешиха на кредиторите да разсрочат заемите, докато банките станат достатъчно стабилни.

Също така някои компании за имоти вече опитаха да привлекат капитал наскоро, но не успяха.

Собственикът на индустриални и офис площи Welsh Property Trust Inc намали плановете си за IPO за около 350 млн. долара в началото на юни, след което напълно се отказа.

Компанията за хладилни складови помещения America Realty Trust обяви, че отлага листването си за неопределен срок.

Компанията за луксозни хотели Chesapeake Lodging Trust пък направи дебют в края на януари, след като първо отложи IPO-то си, а след това го намали с 40%. Акциите й към момента се търгуват с 14% под намалената цена от първичното предлагане.

Най-големите планирани публични предлагания в сектора на бизнес имотите се надяват да привлекат до 575 млн. долара, по данни на Thomson Reuters. Сред тях е Younan Properties Inc, която притежава офис сгради в Далас, Форт Уърт, Хюстън и Финикс.

Hudson Pacific Properties, която има офис сгради в Калифорния, се надява да привлече около 230 млн. долара в IPO, планирано за сряда.

Собственикът на апартаменти Archstone се възприема като особено силен кандидат за IPO. Навремето публична компания, тя е била свалена от борсата от Tishman Speyer и Lehman Brothers в края на 2007 г. в сделка на стойност 22 млрд. долара. Сега обаче тя е част от фалита Lehman и плановете за IPO трябва да получат първо одобрението на съда по фалитите и кредиторите Bank of America Corp и Barclays Plc.

Друг потенциален кандидат за продажба на акции е портфолиото от 700 търговски центъра в САЩ на базираната в Австралия Centro. Centro придоби имотите при покупката на New Plan Excel за 6,2 млрд. долара през 2007 г. и също зависи от кредиторите си, така че до евентуално IPO може да се стигне след известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:57 | 04.09.22 г.
fallback