fallback

Кризата в циментовата индустрия се пренесе и в 2010 г.

И двата завода на „Девня Цимент“ АД работят с намален капацитет

10:15 | 17.06.10 г.

Кризата в строителния сектор и циментовата индустрия продължи и в началото на 2010 г., казва пред БТА Алекс Кар, генерален директор на „Девня Цимент“ АД. 

Секторът е бил засегнат освен от икономическата рецесия и от суровите зимни условия. През 2009 г. е отчетен 50% спад в продажбите на цимент в сравнение с 2008 г. и от компанията очакват допълнителен спад на пазара през 2010 г.

И двата завода на дружеството - Девня Цимент и Вулкан Цимент, през изминалата година са оперирали с около 50 на сто от капацитета си. Кар коментира, че не се очаква ситуацията да се подобри през тази година.

През първите месеци на настоящата година пещите и в двата завода са били спрени, а сега работят с намален капацитет. От компанията очакват да ги спрат отново през лятото и може би през зимата, в зависимост от развитието на пазара.

Кар казва, че компанията е опитала да избегне редуциране на персонала, с изключение на доброволно пенсиониране. Като цяло към днешна дата персоналът е с около 20 на сто по-малко в сравнение с периода преди кризата.

Всички видове строителството ще бъдат от полза за сектора, но инфраструктурните и обществени проекти са може би единственият надежден потенциал в близко бъдеще, смята Кар.

Нивото на износа на цимент от България е намаляло драстично през последните две години, особено корабния през Черно море. Това се обяснява както с глобалната кризата, така и със силното евро. С отшумяването на глобалната криза на много пазари и спада на еврото може да се отворят нови възможности в предстоящите месеци, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
fallback