fallback

Расте интересът към инвестиции в логистични имоти в Европа

Този сектор сега представлява 10% от всички инвестиции в имоти в Европа, в сравнение с 6% през 2006 г.

16:42 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Промените в характеристиките на пазара на логистични имоти в Европа продължава да води до нарастване на обема и качеството на инвентара, подходящ за инвестиции, което допринася за развитието на сектора като цяло, сочи нов доклад.

Според CB Richard Ellis (CBRE) тези промени са свързани с потенциалната ликвидност на сектора, както и с базата от инвеститори в него. Разпространяването на практиката за аутсорсинг към външни логистични оператори допринася за ръста на активността на специализираните инвеститори, още повече предвид развитието на глобалната търговия и регионалната инфрастуктура.

В резултат на това секторът сега представлява 10% от всички инвестиции в имоти в Европа, в сравнение с 6% през 2006 г.

Доходността от първокласните логистични имоти през последните 10 години е средно около 70 базисни пункта по-ниска в сравнение с дългосрочната средна стойност, базирана на период от 20 години, коментира Ричард Холбъртън, директор Проучвания за Европа, Близкия Изток и Африка в компанията. Също така понижават се и спредовете между логистичния и офис сегменти. По думите му тези фактори ще се отразят върху отношението на инвеститорите относно потенциала за печалба на сектора в бъдеще.

Наред с всичко това растат броят и обемът на паневропейските институционални фондове и инвеститори, които обръщат поглед към възможностите за инвестиции, които предлага секторът на логистични имоти в Европа.

Въпреки че обикновено секторът има по-ниски наемни характеристики, фактът, че наемната доходност при него е с 1,5% по-висока от средната за всички сектори от 2001 г., е привлекателна черта в период на несигурна икономическа обстановка, коментира Джеймс Маркби, директор Индустриални и Логистични имоти в Европа в компанията.

Според него обаче, предвид настоящата ситуация на пазара, пред инвестиционната активност в сегмента има две основни предизвикателства: инвеститорите и предприемачите все по-ревностно пазят активите в своите портфейли; и на второ място все още има напрежение между счетоводната стойност на тези активи и цената, която може да бъде реализирана на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:52 | 11.09.22 г.
fallback