fallback

Катар се очертава като най-големият инвеститор в имоти в чужбина през 2010

Консултанти очакват катарски инвестиции на пазари в Латинска Америка, Източна Европа и Азия

10:57 | 14.06.10 г.

Очаква се Катар да е най-големият източник на капитали за инвестиции в имоти в чужбина през 2010 г., сочи проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

„С достатъчно кеш и силен апетит за активи в чужбина, катарските фондове напоследък засенчиха другите в региона и се очаква да продължат с бързата си експанзия в света на недвижимите имоти“, пише в проучването, цитирано от Ройтерс.

Последните инвестиции, сред които покупката на лондонския универсален магазин Harrods през май за около 1,5 млрд. паунда, вероятно ще бъдат последвани от още инвестиции на други пазари в Латинска Америка, Източна Европа и Азия, сочи анализът.

„Катар е въплъщение на богатите на енергия страни от Персийския залив, с голям апетит за инвестиции в имоти, захранван от бързия ръст на приходите от петрол и газ през последните години“, посочват консултантите.

Конкурентното предимство на Катар ще бъде подпомогнато от спада на инвестициите на немските фондове, които бяха сред най-големите инвеститори в света през миналата година.

Катар е най-големият износител на втечнен природен газ в света и беше една от най-бързо растящите икономики в света през 2009 г.

Икономиката на страната е нараствала със среден темп от 17,4% през последните пет години и се очаква да постигне значително по-добри резултати от останалите страни в Персийския залив, в които се добива петрол, като Саудитска арабия и Обединените арабски емирства в идните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
fallback