fallback

Откриха обновения монумент "Камбаните" край София

Чрез подмяната на въжетата на големите камбани отново стана възможно да се изпълнява музика чрез единствения в света музикален инструмент, състоящ се от 18 камбани

15:02 | 11.06.10 г.

Обновеният монумент "Камбаните" до столицата беше открит днес от министъра на културата Вежди Рашидов и кмета на София Йорданка Фандъкова. 

Чрез подмяната на въжетата на големите камбани от монумента отново стана възможно да се изпълнява музика чрез единствения в света музикален инструмент, състоящ се от 18 камбани. Седемте камбани на върха са символ на континентите.

Освен подмяна на стоманените въжета от фирмата дарител "Главболгарстрой" са монтирали и заключващи механизми на камбаните, които са подредени в ринговете на монумента. Те са 98, а последните поставени са подарък от НАТО и от папа Йоан Павел Втори.

Ежегодно от Министерството на културата се осигуряват по 50 хил. лева, които стигат за заплащане на охраната и осветлението на комплекса, каза пред журналисти Величка Велянова, директор на Националния учебен комплекс по културата, който стопанисва монумента.

По думите й паркът около монумента, който при откриването през 1979 г. е бил 400 дка, след реституционните процедури е вече 160 дка. През последните години от монумента са откраднати три камбани, както и паметникът на децата жертви на насилие, посочи още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:42 | 08.09.22 г.
fallback