fallback

Световното по футбол носи оптимизъм на пазара на имоти в Южна Африка

Жилищата в страната поскъпват, а при бизнес имотите има равновесие, смятат експерти

11:44 | 11.06.10 г.

Cape Town Stadium. Снимка: mediaclubsouthafrica.com

Световното първенство по футбол, което започва днес в Южна Африка, до голяма степен е помогнало на страната да се справи с най-тежката рецесия от 80 години, заяви Ян Андерсън, главен инвестиционен директор на южноафриканската Grinrod Bank пред инвеститори, цитиран от местния портал за бизнес имоти eProp.

Според него в момента пазарът на имоти в страната е балансиран, като единствено секторът на хотелите прави изключение.

По думите му през последните четири години строителната индустрия в страната на практика е била фокусирана изключително върху първенството. Той обаче е на мнение, че въпреки желанието на предприемачите да строят, те не са открили строителни компании, които да построят нещо значимо. В допълнение строителните разходи са нараснали значително, от порядъка на 40% годишно, което допълнително е възпирало строителната активност. В резултат на това е създаден силен баланс между предлагане и търсене, особено в сектора на бизнес имотите.

По време на рецесията не е бил отчетен значителен спад на цените на имотите и пазарът на недвижимости в Южна Африка е изключително добре позициониран в момента, като лихвите се очаква да останат стабилни, а върху наемите няма натиск, посочва той.

Един от сегментите, в който се отчита свръхкапацитет, са хотелите. Андерсън цитира скорошно проучване, според което 20% от хотелите в Южна Африка ще фалират през следващите 18 месеца. За пример той посочва хотел One and Only в Кейп Таун, който в нито един момент по време на Световното не се очаква да постигне заетост над 40% и всъщност ще е зает на едва 20% през по-голямата част от първенството.

Според Андерсън не само хотелите във високия сегмент ще бъдат засегнати. Препоръката му към тези, които искат да инвестират в хотелиерския сектор, е да изчакат 18 месеца до две години, докато в сектора настъпи равновесие.

Ръст на жилищния пазар

На жилищния пазар цените на средните по размер жилища в страната са нараснали с 9% през май на годишна база, сочат данните на най-големия ипотечен кредитор в страната Absa Group Ltd., цитирани от Bloomberg. Средната номинална цена на жилищен имот с площ между 141 кв. м и 220 кв. м е нараснала след увеличение от 7,2% през април, сочат данните на базирания в Йоханесбург кредитор.

Цените на по-малките жилища, с площ между 80 и 140 кв. м, е нараснала на годишна база с 29% през май след ръст от 24% през април, а при големите имоти, с площ над 221 кв. м, повишението е с 6,4% за миналия месец след ръст от 6,5% през април.

Централната банка на Южна Африка намали основната лихва седем пъти от декември 2008 г. насам до 6,5%. По-ниските лихви засилиха търсенето на жилищни кредити.

След достигането на дъно в средата на 2009 г. жилищните цени в страната нараснаха значително благодарение на икономическото възстановяване, ниските лихви и частичното облекчаване на критериите за кредитиране, посочват от Absa. Оттам обаче предупреждават, че е възможно ръстът на годишна база да отслабне през втората половина на годината.

Спортните събития – означават ли нещо за пазара на имоти?

Предишни международни спортни събития сочат, че домакинството носи на градовете инвестиции в инфраструктура, подобряване на градската среда, значително социално влияние и ръст на цените на имотите.

Преди и след Световното в Париж през 2002 г. например цените на имотите са нараснали с до 55% за едногодишен период преди и след първенството, а имотите в близост до стадионите са поскъпнали с над 100%.

Първенството в Южна Африка има и ще продължи да оказва значително влияние върху страната, посочва Яел Гефен, изпълнителен директор на агенцията за имоти Sotheby's International Realty South Africa, цитиран от местния портал за имоти realestateweb.co.za.

Очаква се над 370 хил. чуждестранни туристи да посетят Южна Африка заради първенството. Те ще останат средно по 18 дни и всеки се очаква да похарчи около 4500 долара. Заради световното над 5,45 млрд. долара вече са били инвестирани в подобрение на инфраструктурата на страната, включително пътища, летища, градски транспорт и стадиони.

Сред дългосрочните ползи са ръст на туризма и създаването на хиляди нови работни места. Това пък означава хиляди нови купувачи на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 04.09.22 г.
fallback