fallback

30 частни училища и детски градини в София са под наем в сгради на общински

Цените варират от 10 ст. до над 6 лв. на кв. м на месец в училищата и от 27 ст. до малко над 2 лв. в детските градини

13:16 | 10.06.10 г.

Общо 30 частни училища и детски градини са в отдадени под наем части от сгради на общински училища и детски градини в София, се посочва в отговор на Столичната община на питане от общинския съветник Гергана Алексова, цитиран от БТА.

В общински училища са настанени 22 частни образователни структури, като това са детски градини, колежи, професионални гимназии. Най-късно изтичащият договор за ползваните помещения е през септември 2015 г.

Цената, на която са отдадени помещенията, варира от 10 ст. на кв. м до 6,27 лв. на кв. м на месец.

Помещения в общинските детски градини използват 8 частни образователни структури - детски градини, професионална гимназия и частно училище. Най-късно изтичащият договор е през април 2013 г.

Цените, на които са отдадени помещенията, са от 27 ст. на кв. м до 2,03 лв. на кв. м на месец.

В отговора се посочва още, че в общинските училища с малък брой ученици (между 100 и 300 деца) има свободна база. Причина за отдаването й под наем са недостатъчните средства за издръжката на общинските образователни структури съгласно единния разходен стандарт.

От общината посочват още, че тази година ще бъдат открити 21 нови сгради на детски градини, като освен това след освобождаването на помещенията под наем в съществуващите детски градини, се разкриват нови групи. От 2006 г. до миналата година по този начин са разкрити 123 нови групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:22 | 10.09.22 г.
fallback