fallback

Lehman иска да инвестира 255 млн. долара в сграда в Манхатън

Фалиралата инвестиционна банка потърси съдебно разрешение за инвестицията, за да предпази своe предишнo вложение в размер на 437 млн. долара

10:05 | 09.06.10 г.

Американската компания Lehman Brothers Holdings Inc. поиска съдебно разрешение да инвестира 255 млн. долара в 21-етажна сграда на Парк Авеню в Манхатън в Ню Йорк, за да предпази своя предишна инвестиция в размер на 437 млн. долара, съобщи Bloomberg.

Собственикът на сградата Broadway Partners продава част от дълга за имота, посочват от Lehman в заявление до съда. Инвестиционната банка, която е във фалит, очакваше Broadway Partners да просрочи част от заема и започна преговори за евентуално преструктуриране през август миналата година. Заемът е в общ размер от 1,23 млрд. долара и е отпуснат от банката на компанията за покупката на сградата през 2007 г.

Инвестицията „има значителна полза за LBHI и представлява най-доброто средство за защита на сегашната инвестиция на LBHI в сградата от приблизително 437 млн. долара, която е възможно да бъде изтрита, ако страна, различна от LBHI“ купи дълга, пишат адвокатите на Lehman до съда.

Lehman обяви най-големият фалит в американската история през септември 2008 г., като предизвика трусове на финансовите пазари и допринесе за най-тежката икономическа криза от Голямата депресия насам. Компанията обяви, че ще прекара още пет години в ликвидация, за да изплати на необезпечените кредитори по 14,7 цента на долар. Кредиторите на фалиралата банка предявиха претенции за общо 1 трлн. долара.

Главният изпълнителен директор на Lehman Браян Марсал заяви, че може да възстанови повече пари за кредиторите, като отложи продажбите на неликвидни активи за пет години. През април Lehman получи одобрението на съда да създаде компания с името Lamco, с 455 служители, за управлението на активите й в сектора на имотите и дяловите инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 02.09.22 г.
fallback