fallback

Ръст в продажбите на апартаменти в Букурещ до няколко на месеца

Спадът на цените на жилищата в Румъния и замразяването на огромен брой проекти доведоха до лек ръст на продажбите от началото на 2010 г.

11:56 | 08.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Докато преди две години строителните предприемачи в Букурещ се хвалеха със стотици продажби на апартаменти още преди да започнат развитието на проекта, в резултат на кризата продажбите спряха почти напълно.

Въпреки това спадът на цените на жилищата в Румъния, както и замразяването на огромен брой проекти доведоха до лек ръст в броя сделки за продажба на апартаменти.

Сега инвеститори и предприемачи продават между 3 и 20 апартамента всеки месец в новоизградените комплекси. От началото на годината са продадени около 330 апартамента в девет големи жилищни комплекса. Това прави по около шест апартамента във всеки от тях на месец, пише ZF.

Броят на продажбите варира значително според локацията и цените в комплекса. Изданието дава за пример проекта Rasarit de Soare в един от по-евтините райони „Титан“ в източната част на столицата. В този проект са били продадени 100 апартамента от началото на годината, като цените започват от 40 хил. евро.

За разлика от него проектът Asmita Gardens, който е разположен на 10 минути от центъра и който ще включва най-високата жилищна кула в града, има едва 19 продажби за първите пет месеца на 2010 г. Цените в него обаче започват от 125 хил. евро за двустаен апартамент.

„35% от апартаментите в Asmita все още се предлагат, като 95% от апартаментите, построени по време на първата фаза от проекта, са вече продадени и (собствениците) са се нанесли“, казва Атена Типлич, мениджър Продажби в проекта, в който все още има 270 апартамента за продажба, пише изданието.

По думите й темповете на продажба в комплекса са се покачили значително на фона на миналата година до „рекордните седем апартамента“ през април. Също така трима клиенти са купили по-големи апартаменти в сравнение с първоначално заявените, като общият обем на продажбите за април е достигнал 1 млн. евро.

„През май продадохме още три апартаменти и четири досега през юни“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:15 | 03.09.22 г.
fallback