fallback

Столичната община залесява над 460 дка край Яна и Бухово

За залесяването на неземеделските земи общината ще получи близо 170 хил. лв. от Държавен фонд "Земеделие"

16:17 | 07.06.10 г.

Столичната община ще получи близо 170 хил. лв. от Държавен фонд "Земеделие" за залесяването на над 461 дка земи край с. Яна и гр. Бухово. Договорът за залесяването беше връчен на кмета на София Йорданка Фандъкова от изпълнителния директор на фонда Калина Илиева.

Проектът е част от одобрените през последните седмици общо 22 нови проекта за залесяване на неземеделски земи и създаването на горски масиви върху общо 600 хектара земя по линия на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Общата стойност на одобрените инвестиционни разходи по тези проекти е малко над 4 млн. лв.

На 14 юни започва нов прием на проекти за залесяването на на неземеделски земи и за възстановяне на горския потенциал и въвеждане на превантивни действия във фонда.

При връчването на договора Илиева посочи, цитирана от БТА, че по тези мерки от програмата от октомври миналата година до момента са се възползвали 58 общини. С промените в наредбата за програмата за селските райони ще бъде дадена възможност по нея да се подават и проекти за подобряването на състоянието на манастири, каза още Илиева. Непосредствено до мястото, което ще бъде залесено, е манастирът „Св. Мария Магдалена“.

По думите на Фандъкова в този район вече са залесени 270 дка гори, а при изграждането на инсталациите за третиране на отпадъци се предвижда изграждането на зелен пояс около тях до села Яна и Горни Богров, който ще обхване 200 дка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 12.09.22 г.
fallback