fallback

Слабата активност на пазара понижава цените на британските жилища

Броят на продадените през първото тримесечие жилища е намалял с 18% в сравнение с края на миналата година

13:22 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на жилищата на Острова записаха неочаквано трети месечен спад за последните четири месеца през май. 

Те се повишаваха в продължение на седем последователни месеца от юни 2009 г. до януари тази година, подкрепени от ниските лихвени проценти по ипотечните заеми и правителствените стимули, но след това ниската активност на пазара спря поскъпването на имотите.

Средната цена на пазара на имоти се е понижила с 0,4% спрямо април до 167 570 лири. Данните на един от най-големите ипотечни кредитори във Великобритания Halifax Bank of Scotland изненадаха пазарните анализатори, които очакваха жилищата на Острова да поскъпнат с 0,3% на месечна база през май.

В сравнение с май 2009 г. ценовите нива са се повишили с 6,9 на сто, което е най-големият годишен ръст от края на 2007 г. През декември 2009 г. цените на жилищата отчетоха първия си положителен ръст на годишна база от началото на 2008 г.

Според експертите на ипотечния кредитор Halifax цените на жилищата ще останат без промяна през тази година в сравнение с предходната заради растящата безработица, която ограничава силно търсенето на имоти. Жилищата във Великобритания поевтиняха с 0,1% на месечна база през април.

Броят на обявените за продан жилища се е увеличил за десети път през последните 11 месеца, след като нарастването на цените през 2009 година изкуши повече собственици на имоти да се включат на пазара.

Обезпокоителна обаче остава ниската активност на пазара, защото сключените сделки са намалели с 18 на сто между първото тримесечие на тази година и последните три месеца на миналата. Продажбите на жилища във Великобритания в началото на тази година са едва наполовина на нивата си от началото на 2007 г., малко преди в САЩ да се спука балона в ипотечния сектор.

Към 13:15 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,4652 долара, като лирата поскъпва с 0,3% от началото на деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 08.09.22 г.
fallback