fallback

Британските жилища са поскъпнали с 9,8% за последната година

Цените на жилищния пазар в страната се повишиха за 12-ти път през последните 13 месеца

11:32 | 03.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на британските жилища вървят стремително нагоре, като се повишиха за 12-ти път за последните 13 месеца. Средната цена на британски жилищен имот е малко над 169 хил. лири през май, което е с 0,5 на сто повече в сравнение с ценовите нива от предходния месец.

По този начин годишното увеличение на цените възлиза на 9,8% в сравнение с 10,5% през април, когато годишната инфлация стана двуцифрена за първи път от 2007 г. насам. В сравнение с пика си от октомври 2007 г. цените на имотите във Великобритания са паднали с 9,5%.

Преди малко повече от година пазарът на недвижимо имущество в страната стигна най-ниската си точка от началото на ипотечната криза през 2007 г. От пика си до дъното жилищата поевтиняха с близо 20 на сто.

Данните на британския ипотечен кредитор Nationwide Building Society съвпаднаха с очакваното от пазара увеличение на цените през май. Nationwide е един от най-големите участници на ипотечния пазар, като изчисляваният от него индекс на цените на жилищата е един от най-важните ориентири за състоянието на пазара на имоти в страната. Той следи продажните цени на жилищата, закупени с ипотеки, отпуснати от Nationwide.

През април, който бе последният месец от управлението на правителството на Гордън Браун (май 2005 г. до април 2010 г.) стана ясно, че цените на жилищата са се вдигнали с 6,7% през неговия мандат, което се оказа по-малко от инфлацията за същия период в размер на 13,5 на сто.

През трите месеца до края на май жилищата във Великобритания са поскъпнали с 1,7%, което е повече в сравнение с инфлацията от 1,1% за тримесечния период преди това. Тази стойност е по-точен показател за тенденциите на пазара на имоти, защото изключва случайните колебания в цените.

Британската лира поскъпва за четвърти пореден ден срещу долара, като напредва с 0,3% днес до 1,4650 долара за лира към 11:15 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:49 | 06.09.22 г.
fallback