fallback

Саудитска Арабия ще разреши на чужденци да купуват имоти в нов град

В търсене на нови източници на инвестиции кралството строи "икономически градове"

11:01 | 03.06.10 г.

Визия за бъдещия KAEC. Илюстрация: kingabdullahcity.com

Първото място в Саудитска Арабия, където чужденците ще имат право да купуват недвижими имоти, се нарича King Abdullah Economic City (англ. - Икономически град на крал Абдула) и е един от четирите града в процес на изграждане в страната, пише Bloomberg. Проектът е плод на усилията на кралството да намери нови източници на инвестиции.

Градът, известен като KAEC и наречен на краля, се строи от компанията Emaar Economic City, контролирана от правителството на Саудитска Арабия и от най-големия строителен предприемач в Дубай. При завършването на проекта на стойност 27 млрд. долара през 2025 г., той ще покрива площ с размерите на Брюксел.

“Много хора искат да инвестират на саудитския пазар и го възприемат като предна граница за инвестициите в имоти заради ръста на населението тук”, казва Фахд Ал Рашийд, главен изпълнителен директор на Emaar Economic City. Населението на Саудитска Арабия е нараснало над два пъти от 1986 г. насам до около 25,5 млн. души, по данни на Международния валутен фонд.

KAEC се намира на около час път с автомобил от пристанищния град Джеда и е проектиран за население около 2 млн. души и се очаква да създаде 1 млн. работни места. Градът е част от план на стойност 400 млрд. долара, обявен от правителството през 2008 г., за инвестиции в инфраструктура с цел да се направи страната по-малко зависима от петролната индустрия.

Трите други града в процес на изграждане са Knowledge Economic City (Икономически град на знанието) в Медина, Jazan Economic City в Джазан и Prince Abdul Aziz bin Mousaed Economic City в Хаил. Планирани са още два икономически града в страната.

Добре дошли, чужденци

Законът за икономическите градове, създаден преди близо две месеца, прави KAEC първото място, където чуждестранни граждани и компании право да притежават имоти в кралството, обяснява Ал Рашийд. Според него регулациите, свързани с влизането в сила на закона, вероятно ще бъдат приети до няколко месеца. Новите правила ще разглеждат също въпроси като принудително отнемане на имоти и създаването на поземлен регистър.

Предприемачите се разрастват в кралството, след като цените на имотите в други страни от Персийския залив се сринаха, включително в ОАЕ. Emaar Properties PJSC, строител на най-високата кула в света в Дубай, притежава 30% от Emaar Economic City, а 40% принадлежат на саудитското правителство. Първичното публично предлагане на съвместното дружество през 2006 г. привлече 10 млн. саудитци.

В KAEC ще се намира най-голямото пристанище на Червено море и индустриална зона, в която ще развиват дейност френската петролна компания Total SA и щатският производител на шоколадови изделия Mars Inc. Градът ще се разпростира върху площ от над 168 кв. км, повече от площта на белгийската столица, която е 162 кв. км.

Около 40 семейства вече живеят в KAEC и Emaar Economic City планира да предаде над 470 къщи на купувачите тази година, което е първият етап на проекта. Вторият етап, който включва жилища за 40 хил. души, трябва да приключи през 2014 г.

Проектът не успя да избегне глобалната икономическа криза въпреки жилищния недостиг в страната и петролното богатство на кралството. Около 15% от купувачите на жилища са просрочили плащанията си и компанията е била принудена да отложи строителството на 16 кули. Ал Рашийд обаче казва, че вече вижда повишение на продажбите на жилища.

В развитието и управлението на пристанището на града ще участва също Saudi Binladin Group. Emaar Economic City обсъжда и с базирания в Дубай морски оператор DP World Ltd. евентуалното му участие в проекта. Пристанището се планира да отвори до края на 2011 г., близо година по-късно от първоначалния план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
fallback