fallback

Стефан Юруков с ново обвинение – за заменка, ощетила хазната с над 60 млн.

Бившият шеф на агенцията по горите издал заповед, въз основа на която е сключен договор за замяна на недвижими имоти между агенцията и „Агросим ” ЕООД

14:36 | 28.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение срещу бившия директор на Държавната агенция по горите Стефан Юруков за неизгодна заменка, предаде Dnes.bg.

Според обвинението на 30 април 2008 г. Юруков е нарушил служебните си задължения, като е издал заповед, въз основа на която е сключен договор за замяна на недвижими имоти между агенцията и фирмата „Агросим ” ЕООД.

Според прокуратурата настъпилите от сделката щети са в размер на 60,287 млн. лв.

На Юруков е определена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 60 хил. лв.

Още през август 2008 г. от коалицията „За да остане природа в България” алармираха, че Държавната агенция по горите съдейства на фирми на Христо Ковачки за изграждането на проектирания ски курорт „Искровете–Говедарци–Мальовица”, като въпросните фирми - „Грейд 2004”, „Агросим” и „Ел Ем Импекс”, са получили държавни гори в обхвата на проекта.

През октомври миналата година Юруков беше обвинен в сключването на десетки заменки. Миналата седмица обвинение за неизгодни заменки на гори беше повдигнато и срещу бившия министър на земеделието Нихат Кабил, след като през март сегашният земеделски министър Мирослав Найденов внесе сигнал срещу него в прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
fallback