fallback

Офис наемите в Европа близо до точката на стабилност

Предлагането на нови площи в Европа започва да намалява, като дори се появява недостиг за някои видове офиси

12:12 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските икономики продължават да се възстановяват от глобалната рецесия и бизнес доверието вече се подобрява в продължение на четири последователни тримесечия, сочи нов доклад.

От друга страна, въпреки повечето положителни сигнали остава разминаване във времето между икономическото възстановяване и това на наемните пазари, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Наемите от първокласните площи продължиха да се стабилизират през първото тримесечие на повечето европейски пазари.

Индексът за първокласните офис наеми на компанията, базиран на 24 пазара, се повиши с 1,2%, което бе първият тримесечен ръст от второто тримесечие на 2008 г. насам.

Докладът показва, че всички пазари се придвижват от фазата на „наеми, които се оттласкват от дъното“ към фазата на ръст.

Въпреки стабилизацията наемите на първокласните офис площи остават с 5% по-ниски в сравнение със същия период на миналата година.

Най-големият ръст през това тримесечие бе регистриран в Москва, където наемите нараснаха с 14%. Москва е следвана от Ситито в Лондон, където повишението бе 6%.

Наемите в Брюксел също отчетоха ръст от 17%, но той се дължеше на единична сделка на по-високи нива и не отразява общата пазарна ситуация.

Редица пазари продължиха да се понижават, като нивата в Дъблин отчетоха спад от 7,6%, а в Мадрид – 2,5%.

Лондонското Сити в момента представлява единственият пазар, който вече навлезе във фазата на растящи наеми. Редица други пазари се приближават до нея. Хамбург и Люксембург все още остават в зоната на спадащи наеми, а на останалите пазари наемите се оттласкват от дъното.

Според компанията икономическото възстановяване започва да се отразява на търсенето на офиси, въпреки че наемателите са все още предпазливи и чувствителни към разходите.

Регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е отчел един от най-значителните ръстове в наемната активност през тримесечието, като усвояването на офис площи там се е покачило с 6% на тримесечна база.

Като цяло активността в Европа се понижи с 9% в сравнение с предишното тримесечие, главно поради спада в Западна Европа от 12%.

Въпреки спада усвояването за периода отбеляза ръст от 38% на годишна база. Като цяло почти половината от 24-те пазара отчетоха повишено търсене на офис площи.

От гледна точка на предлагането, обемът на завършените проекти започва да се понижава от цикличния пик през 2009 г. На пазара в Лондон например вече се забелязва недостиг на някои видове площи, а делът на незаетост като цяло спада. Причина е понижението на спекулативната активност в резултат от липсата на финансиране и спад в доверието на инвеститорите.

В резултат на всичко това дисбалансът между предлагане и търсене се очаква да намалее, като в средносрочен план може дори да се появи дефицит в предлагането на нови площи.

Делът на незаетите площи на континента остана стабилен за първи път от последните две години на ниво от 10,2%. Спадът бе главно благодарение на Западна Европа, където остана непроменен на 9,7%, докато в ЦИЕ делът се покачи до 16,4% от 16,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 08.09.22 г.
fallback