fallback

Акция на седмицата – Булгартабак холдинг

Позицията бе лидер по изтъргуван оборот в последната седмица на май, след като в понеделник швейцарската банка UBS прехвърли 8% от капитала на холдинга

11:05 | 31.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Булгартабак холдинг бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката “Акция на седмицата”. Позицията бе лидер по изтъргуван оборот в последната седмица на май, след като в понеделник швейцарската банка UBS прехвърли 8% от капитала на холдинга.

Изтъргувани бяха близо 600 хил. акции на цена от 28,25 лв. за брой, което понижи пазарната капитализация на Булгартабак с 5,52 на сто до 208,12 млн. лв.

В началото на този месец бе публикуван неконсолидираният отчет на холдинга, който показа спад от 27 на сто в приходите от продажби до ниво от 4,27 млн. лв. Печалбата на тютюневия холдинг за периода януари-март възлиза на 1,7 млн. лв., или с 33% по-ниска от съответния период на миналата година.

Като причина за слабите резултати от Булгартабак посочват въвеждането на новия акциз за 2008 г. и регистрацията и продажбата на нови, по-високи цени на дребно основно на българските марки цигари, както и конкуранцията от страна на вносните марки. Като друга причина се посочва нерегламентираният внос на цигари без бандерол и такива с чужд бандерол.

До месец юли Булгартабак планира да вдигне цените на всички свои марки цигари, като повишението ще бъде с между 10 и 20 стотинки на кутия.

В началото на изминалата седмица Булгартабак Холдинг удължи договора за консултантски услуги с адвокатското сдружение „Събев и съдружници”- „Евро-Финанс” АД - „Балканска консултантска компания” ООД. Консорциумът бе определен за консултант при извършване на преструктурирането на холдинга през май 2006 г.

През седмицата стана ясно още, че приватизацията на фабриките на Булгартабак в Пловдив и Стара Загора през фондовата борса се очаква да стане през първата половина на месец юли. Двете работещи фабрики на Булгартабак в Благоевград и София ще се продават според стратегията за приватизация на холдинга, която по всяка вероятност ще бъде променена. Другият вариант е Булгартабак холдинг да бъде изключен от списъка на фирмите, чиято приватизация става чрез стратегия, одобрена от Народното събрание, уточниха още от холдинга.

За последните 12 месеца акциите на Булгартабак холдинг отчитат понижение от 4,56 на сто. Най-високата стойност за този период (44,38 лв. средна цена за акция) бе достигната на 2 октомври 2007 г. От тогава холдингът е изгубил близо 37% от пазарната си капитализация.

 

 

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 31.05.08 г.
fallback