fallback

Акция на седмицата – Първа инвестиционна банка

През последните шест работни дни по позицията се наблюдаваше засилена активност

11:39 | 18.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Първа инвестиционна банка бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание на рубриката “Акция на седмицата”. През последните шест работни дни по позицията се наблюдаваше засилена активност, породена от слухове за ликвидна криза в банката.

На 14 май (сряда) акциите на ПИБ паднаха със 7,25% до средна цена от 6,91 лв., което бе най-ниската цена на затваряне от началото на борсовата търговия с акциите на дружеството. На следващия ден компанията загуби още 2,6% от пазарната си капитализация.

Още в сряда БНБ и ПИБ опровергаха слуховете за евентуални проблеми с ликвидността на банката.

През последните два работни дни на изминалата седмица книжата на компанията се стабилизираха и вчера затвориха при средна цена от 7,11 лв. за брой, което представлява спад от 2,2% на седмична база. Позицията бе най-ликвидната на БФБ-София за изминалата седмица с 1 306 сделки на обща стойност 2,93 млн. лв.

В петък от ПИБ съобщиха, че потокът от клиенти в офисите на банката е намалял, а всички проблеми, свързани с работата на интернет банкирането, са отстранени. В събота от банката уточниха още, че е налице увеличение на привлечените нови депозити в цялата страна.

В петък бяха публикувани и финансовите резултати на банката към края на месец април. Неконсолидираната нетна печалба за първите четири месеца на годината възлиза на 17,674 млн. лв., което представлява ръст от 41,12 на сто на годишна база. Балансовото число на банката към 30 април е 3,9 млрд. лв., или с 31% повече от преди година.

Акциите на ПИБ се търгуват на БФБ-София от края на юни 2007 г. През май миналата година банката осъществи първично публично предлагане на 16,5 млн. акции, от които 10 млн. нови и 6,5 млн. стари. Цената в IPO-то бе 10,70 лв. за акция.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 18.05.08 г.
fallback