fallback

Акция на седмицата - Оптела-Оптични технологии АД

Книжата на дружеството удвоиха цената си за седмица, в два поредни дни беше достигнат максималният ценови таван

11:25 | 02.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на пловдивската компания Оптела – Оптични технологии АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в седмичната рубрика "Акция на седмицата". За петте търговски сесии бяха прехвърлени общо 1 619 акции на дружеството, като цената им нарасна с над 100% за седмица. Цената нарасна от 4,02 лв. за акция в края на търговията миналия месец до цена на затваряне 8,63 лв. за брой към края на вчерашната сесия. В две от търговските сесии бяха достигнати ценовите ограничения за търговия от 30 на сто, а след края на сесията в петък има въведени оферти при максималната за понеделник цена от 11,219 лв. за акция. Оферти „продава“ обаче към момента липсват, което вероятно ще доведе до ръст в цената на акцията и през следващите сесии.

Силното поскъпване на книжата на Оптела АД се дължи на отчета на дружеството за 2007 година, който показа ръст в печалбата от над 675 пъти спрямо 2006 година. Отчетената нетна печалба възлиза на 10,152 млн., а предходната година тя е била едва 15 хил.лв. Това означава, че печалбата на една акция възлиза на 32,23 лв. Огромната печалба се дължи предимно на преоценки на ДМА, които са влезли в графата „Други приходи“ в отчета за приходите и разходите, като стойността им е 10,46 млн. лв. Увеличението на приходите от продукция спрямо 2006 година е близо 3 пъти от 104 хил. до 304 хил. лв. Разходите за дейността на Оптела АД пък се увеличават с близо 35 на сто от 485 хил. лв. на 651 хил. лв. Активите на дружеството нарастват повече от трикратно от 4,95 млн. лв. през 2006 година до 15,53 млн. през 2007 година, като основна част от нарастването се пада на вписани в баланса инвестиционни имоти на стойност 12,58 млн. лв.

"Оптела е сред компаниите на борсата, които имат някаква стойност като активи и никаква като бизнес. Доказателство е и последният отчет на компанията. Ръководителите й са отписали имоти от оперативната във финансовата част на баланса и последващата преоценка се е отразила на печалбата. Не е трудно да се предположи какво е бъдещето на дружеството", коментира за Investor.bg Константин Абрашев, портфолио мениджър в БенчМарк Асет мениджмънт. Силният отчет направи акцията силно атрактивна и в двете търговски сесии след неговото публикуване цената достигна ценовите ограничения, поставени от БФБ. Съотношенията за оценка на компанията са доста под средните за българския пазар, като при цената на затваряне от петък (8,632 лв.) показателят Р/Е (печалба на една акция) е на стойност 0,27, а съотношението цена на акция/ счетоводна стойност е P/B е 0,2. “Оптела-Оптични технологии”АД е създадена през 1980 год. с предмет на дейност разработка и производство на индустриални СО2 лазерни системи. В момента дружеството разполага с площадка от 64 000 м2, на която се намират четири производствени корпуса с обща производствена площ 22 436 м2 . Фирмата е оборудвана с металорежещи машини за средно и едрогабаритни детайли, половината от които са със цифрово-програмно управление. *Авторът притежава акции от Оптела – Оптични технологии АД

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 03.09.22 г.
fallback