fallback

Акция на седмицата - Петрол АД

Дистрибуторът на горива повиши пазарната си капитализация с над 15% за последните шест работни дни

15:30 | 16.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Книжата на Петрол АД бяха избрани за победител в поредното издание на рубриката на Investor.bg - Акция на седмицата. Акциите на дружеството регистрираха най-силно повишение сред представителите на BG40 за изминалата седмица.

Дистрибуторът на горива повиши пазарната си капитализация с над 15% за последните шест работни дни, като в събота дяловете на дружеството затвориха на средна цена от 5 лв. за брой. Общият оборот по позицията за последните шест работни дни достигна 5,56 млн. лв., като бяха сключени 167 сделки с близо 1,25 млн. акции.

Началото на предприятието Петрол АД е поставено на 1 април 1932 година, когато се създава акционерно дружество, обединяващо "Първа българска петролна индустрия" на братя Вешкови в Русе и фабриката за производство на варели и пакетиране на американската компания Стандарт Ойл в Бургас. Първоначално дружеството използва складовата база на един от акционерите, като постепенно инвестира и изгражда нови съоръжения.

През 1947 г. Първа българска петролна индустрия се национализира. На 18 февруари 1948 г. Великото народно събрание приема Закон за държавния монопол над петролните продукти и на 9 март 1948 г., на базата на съществуващите частни и акционерни дружества, се създава държавно снабдително предприятие "Петрол". То постепенно разширява своята дейност, построяват се бензиностанции и петролни бази на територията на цялата страна. През 1986 година обединението се преобразува в комбинат "Петрол", който е включен в структурата на Стопанско обединение "Химснаб".

През 1990 г. въз основа на новото законодателство комбинатът се реорганизира в държавна фирма "Петрол", а на 1 юли 1992 г. се учредява еднолично акционерно дружество "Петрол" с изцяло държавна собственост. В резултат на проведената масова приватизация около 25 % от акциите на дружеството преминават в собственост на приватизационни фондове и индустриални акционери.

През 1999 г. компанията е приватизирана от Международен консорциум "България", включващ Нафтекс България Холдинг АД, ОМВ (Австрия) и Петрол Холдинг Груп АД. Впоследствие "Нафтекс България Холдинг" АД увеличава дела си в "Петрол" АД, като изкупува дяловете на останалите участници в консорциума.

Към момента акционерният капитал на компанията е в размер на 109,25 млн. лв. Петрол АД притежава дялови участия в капитала на 12 дъщерни и асоциирани предприятия. Компанията разполага с над 500 бензиностанции, 80 петролни бази и 3 петролни пристанищни терминала.

Към края на деветмесечието Петрол АД има неконсолидирани приходи от продажби в размер на 577,65 млн. лв., което представлява ръст от 20% на годишна база. Печалбата за първите девет месеца на тази година възлиза на 28,98 млн. лв. спрямо 12,21 млн. лв. към 30 септември 2006 г.

Петрол АД е сред малкото ликвидни дружества на БФБ-София, чиито коефициент цена/продажби (P/S) за последните 12 месеца е под единица. Пазарната капитализация на дружеството е в размер на 546,25 млн. лв., което означава, че P/S към момента е 0,72. Съотношението цена/печалба на акция (P/E) е 16,25.

Материалът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

 

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:58 | 07.09.22 г.
fallback